Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Adijāns: Pašiem nezinot piedalīsimies visu laiku lielākajā realitātes šovā

Ir pierasts domāt, ka internets, vismaz mūsu t.s. rietumu demokrātijās, garantē indivīda brīvību, pašnoteikšanos un ir tāds kā sabiedrības neatkarīgās domas rupors- kas patīk, to lasu, ko gribu, to rakstu. Ar līdzjūtību noskatāmies uz Ķīnas, Ziemeļkorejas un citu slikto valstu kontrolētajiem pilsoņiem. Bet iespējams, ka drīz uz tām vairs nevarēsim raudzīties no tik ērtām pozīcijām. ASV šobrīd tiek ievadīta nākošā līmeņa datu vākšanas un analīzes ēra un tā skars arī mūs eiropiešus.

Aiz pavisam necilā nosaukuma Jūtas datu apstrādes centrs (Utah Data Center) slēpjas līdz šim lielākais elektroniskās informācijas apstrādes komplekss pasaulē, kuru pabeigt ir plānots jau šā gada septembrī. Projekta pasūtītājs ir Nacionālā drošības aģentūra (National Security Agency). Ar divu miljardu ASV dolāru lielā budžeta palīdzību tā ambiciozais mērķis ir pārtvert un analizēt jebkuru pieejamo komunikāciju. Tehnoloģiju žurnāls Wired raksta, ka ieplānots ir tikt arī pie šifrētiem datiem, tāpēc tiekot strādāts pie petaflopa jeb procesora, kas spētu veikt biljonu operāciju vienā sekundē. Pēc 11. septembra notikumiem ratificētais un atkārtoti pagarinātais Patriot Act ASV pilsonim ierēdņu priekšā neļauj piesegties pat ar vīģes lapiņu, bet kāpēc lai mēs tālājā Eiropā par to uztrauktos?

Izrādās, ka iemesls nemieram ir pietiekoši liels, jo iezīmējas tendence, ka liela daļa informācijas vairs netiek glabāta uz personīgā datu nesēja, bet gan saglabāta uz kāda servera citā pasaules malā- tā saucamajā mākoņatmiņā. Tā kā tādu platformu kā google, facebook, dropbox u.c. serveri visbiežāk atrodas ASV juridikcijas kompetencē, milzīgs apjoms ES pilsoņu informācijas un komunikācijas varētu nonākt svešās rokās, to izmantošana kļūtu nekontrolējama. Datu masveida analizēšana un arhivēšana terorisma apkarošanas nolūkos ASV ir legāla un pavisam drīz būs arī tīri praktiski iespējama. Caurspīdīgais pilsonis ir dzimis.

Jau reizi ES jūtīgas informācijas jomā bija spiesta kapitulēt Savienoto Valstu priekšā. Pamatojoties uz to pašu terorisma apkarošanas vēlmi, 2010. gadā tika ratificēta t.s. SWIFT vienošanās, kura amerikāņu dienestiem garantē piekļuvi ES pilsoņu naudas pārskaitījumu datiem. Taču tagad tiek sperts nākamais solis. Nesen no Eiropas politikas studiju centra puses izskanēja brīdinājums, ka izplatītā mākoņatmiņas izmantošana kombinācijā ar Jūtas datu apstrādes centra darbību varētu nozīmēt apjomīgu ES pilsoņu izspiegošanu no ASV puses. Reaģējot uz to atbildīgā ES iestāde uzdeva ekspertiem veikt pētījumu “Kibernoziegumu apkarošana un privātsfēras aizsardzība mākoņatmiņā”, kurš tagad ticis publicēts un izteikto brīdinājumu pilnībā apstiprina. Tā secinājumos tiek norādīts, ka ES nopietni jāpādomā par savu pilsoņu datu juridisko aizsardzību. Jācer, ka ES ierēdņu pretošanās ASV spiegošanas mānijai nebūs tik vārga kā SWIFT vienošanās gadījumā.

Tiem, kas kaut kad plāno doties uz ASV, iesaku nākotnē mākoņatmiņas platformā neko sliktu par šo valsti nerakstīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē