Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Apsaimniekotājs: Nozares darbību kavē atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna trūkums

Līdzšinējā Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna 2006.-2012.gadam darbības laiks ir beidzies, bet jaunais plāns 2013.-2020.gadam vēl nav apstiprināts, - intervijā sacīja Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekotājas SIA ZAAO Attīstības daļas vadītāja Ingrīda Gubernatorova.

Pašlaik strādājām pēc reģionālā plāna, kurā bija skaidri definēti uzdevumi un veicamās darbības. Valsts plānam nākamajam periodam būtu jāsāk darboties ar 2013.gadu, jo esošais beidzās pagājušajā gadā. Pašlaik plāns ir apstiprināšanas procesā un tajā nav noteikts, ka reģionālo plānu izstrāde ir obligāta, plāns nākamajam periodam no ministrijas puses ir bez konkrētiem rādītājiem.

Nākamā perioda plānā ir nekonkrēts investīciju plāna sadalījums, nav minēti izpildes instrumenti un nevaram spriest par attīstības virzieniem katrā reģionā, jo nav noslēpums, ka reģioni ir atšķirīgi. Līdz šim reģionālie plāni konkrēti noteica darbības, atbildīgos un termiņus.

SIA ZAAO Enerģija valdes loceklis Ģirts Kuplais piebilst, ka nav nekādas vīzijas, skaidrības: "Ja agrāk zinājām trīs gadus uz priekšu, kāds būs dabas resursu nodoklis, par cik palielināsies, pašlaik neko nezinām. 2009.gadā zinājām, kāds dabas resursu nodoklis būs 2010., 2011. un 2012.gadā. Pašlaik nav skaidrības par šo gadu, nemaz nerunājot par 2014. un 2015.gadu."

Gubernatorova sacīja, ka nav īsti skaidrs attīstības virziens, jo nav noteiktu konkrētu un mērāmu uzdevumu reģioniem, kā arī konkrēti nodefinētas nākamā plānošanas perioda struktūrfondu saņemšanas iespējas.

"Ja Kohēzijas fonda līdzekļus vairs nevarēs apgūt reģionālo poligonu attīstībai, kas tiks atbalstīts turpmāk? Ja atkritumu pārstrāde - kāda tieši? Vai tiks attīstīta RDF (angliski - refuse derived fuel, latviski – NAIK jeb no atkritumiem iegūtais kurināmais) ražošana, vai akceptēta importēšana no ārvalstīm, kā tas ir pašlaik? Lai domātu par attīstību, gribētos saprast virzību, uz ko ejam. Pozitīvi vērtējama vīzija par reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru izveidi. Šādi centri jau veiksmīgi darbojas Lietuvā," skaidroja Gubernatorova.

ZAAO ir Ziemeļvidzemes reģiona pašvaldību 1998.gadā dibināts uzņēmums ar mērķi sniegt kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus fiziskām un juridiskām personām visā Ziemeļvidzemes reģionā, liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Uzņēmuma īpašnieki ir 28 pašvaldības.

ZAAO darbības virziens ir atkritumu savākšana, šķirošana, uzglabāšana, apstrāde, pārkraušana, pārvadāšana, apglabāšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē