Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ārlietu eksperti: No radušās situācijas Snoudens neizies kā varonis

"Starpvalstu konflikta viena cilvēka -  Edvarda Snoudena  - dēļ nebūs, bet visa šī epopeja var ieilgt," portālam Diena.lv atzina ārpolitikas eksperte Žanete Ozoliņa, lūgta komentēt, kā varētu atrisināties situācija ar bijušo ASV specdienestu darbinieku Edvardu Snoudenu.

Jau vēstīts, ka pašlaik Edvards Snoudens atrodas Krievijā, Maskavas starptautiskās lidostas Šeremetjeva tranzīta zonā. Viņam ir nobloķēti gan dokumenti, gan bankas konti. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir izteicies, ka Krievija nekad nevienu neizdod, taču E.Snoudenam, ja viņš vēlas rast politisko patvērumu Krievijā, ir jāpārtrauc slepenās informācijas nopludināšana. Savukārt E.Snoudens jau ir paziņojis, ka atsauc patvēruma pieprasīšanu Krievijai. Visas Eiropas valstis, kurām E.Snoudens ir lūdzis politisko patvērumu ir viņa pieprasījumu noraidījušas.

Savukārt, 3.jūlijā piespiedu nolaišanos Vīnē bija spiesta veikta Bolīvijas preizdenta lidmašīna, kas devās mājup no Krievijas, jo bija aizdomas, ka tajā atrodas E.Snoudens, un, balstoties uz šīm aizdomām, Francija Bolīvijas prezidenta lidmašīnu neielaida savā gaisa telpā. E.Snoudens gan šajā lidmašīnā atrasts netika.

Politologs Kārlis Daukšts portālam Diena.lv prognozēja, ka situācijas atrisinājumu noteiks "tirgošanās rezultāts starp Krievijas un ASV specdienestiem. Iespējama ir arī kāda apmaiņa ar personām, es neizslēdzu, ka Krievija varētu izdot Snoudenu ASV apmaiņā pret ASV par ieroču tirdzniecību notiesāto Viktoru Butu". K.Daukšts atzina, ka E.Snoudens pašlaik ir bezizejas situācijā, jo viņam ir bloķēts gan bankas konts, gan dokumenti, faktiski viņam ir, vai nu jāpieņem politiskais patvērums Krievijā (protams, saskaņā ar šīs valsts noteikumiem) vai jācer, ka viņu no Krievijas izvedīs kādas citas valsts lidmašīnā.

Pēdējais variants gan ir maz ticams, jo gadījums ar Bolīvijas prezidenta lidmašīnu liecina, ka ASV ir cieši apņēmusies neļaut E.Snoudenam pamest Krieviju. Tas nozīmē, ka ASV sabiedroti vienkārši šādu lidmašīnu neielaistu savā gaisa telpā.

Ārpolitikas eksperte Žanete Ozoliņa portālam Diena.lv atzina, ka E.Snoudens no radušās situācijas neizies kā varonis. Eksperte neizslēdza, ka Krievija par spīti V.Putina teiktajam varētu izdot E.Snoudenu ASV apmaiņā pret kādu labumu sev.

Arī Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Toms Rostoks portālam Diena.lv norādīja, ka "Krievija varētu padarīt Snoudenu pieejamu ASV kādas savstarpējas tirgošanās rezultātā".

Visi aptaujātie eksperti norādīja, ka neuzskata E.Snoudenu par simtsprocentīgu ideālistu un cīnītāju par demokrātijas vērtībām. T.Rostoks pauda savu pārliecību, ka "Snoudens vēlējās gan aizstāvēt demokrātijas vērtības, gan ļoti labi nopelnīt, par to vēlāk sarakstot un izdodot grāmatu". "Es arī uzskatu, ka ASV savos spiegošanos apmēros ir gājusi par tālu un pārkāpusi robežas, kuras nevajadzēja pārkāpt. Tāpat domāju, ka  rīcība ar Bolīvijas prezidenta lidmašīnu bija pārspīlēta," sacīja T.Rostoks.

T.Rostoks un Ž.Ozoliņa pauda izbrīnu, ka E.Snoudens jau sākotnēji nesaprata, ka, pēc šāda apjoma slepenās informācijas nopludināšanas, viņam tiks atteikts politiskais patvērums ikvienā Eiropas valstī, kā arī ikvienā NATO valstī. Viņam bija jāsaprot, ka par viņa tiesībām iestāsies tieši nedemokrātiski režīmi, tādējādi viņš pats nonāks pretrunā ar savu sākotnējo mērķi – aizstāvēt demokrātiskās vērtības, atzina eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē