Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Belēvičs sašutis par KNAB apgalvojumiem

"Mani izbrīna medijos pieejamā informācija, ka, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) skatījumā, neesmu bijis tiesīgs pieņemt lēmumu par disciplinārsodu atbilstoši disciplinārkomisijas konstatētajiem faktiem par sistemātiskiem pārkāpumiem Zāļu valsts aģentūras (ZVA) rīcībā," sašutumu pauž veselības ministrs Guntis Belēvičs.

"Tādēļ vērsīšos pie KNAB vadītāja ar aicinājumu skaidrot biroja darbinieku darbības, neļaujot man sniegt situācijas izvērtējumam visu ministrijas rīcībā esošo informāciju par ZVA konstatētajiem pārkāpumiem," sacījis Belēvičs, norādot, ka tāpat aicinās KNAB vērtēt ZVA direktores iespējamo atrašanos interešu konfliktā saistībā ar sistemātisku informācijas sniegšanu ārvalstu farmaceitiskajiem uzņēmumiem par Latvijas farmaceitisko uzņēmumu komercdarbību, norāda veselības ministrs.

Belēvičs norāda, ka ZVA daudzu gadu garumā un sistemātiski ir izpaudusi Latvijas farmācijas jomas komersantu informāciju tieši ārzemju uzņēmumiem. Ārvalstu farmaceitisko uzņēmumu maksājumi ZVA veido 95% no tās kopējā budžeta. Vienlaikus ZVA izsniedz un ir tiesīga anulēt licences visiem vietējiem farmaceitiskās darbības uzņēmumiem. Ņemot vērā šos faktus, būtu jāvērtē ZVA vadības realizētā darbība interešu konflikta kontekstā.

Viņš arī norāda, ka dienā, kad bija uzaicināts ierasties KNAB, to nevarēja izdarīt, jo atradās Ženēvā notiekošajā Pasaules Veselības organizācijas 68. Pasaules Veselības asamblejā, par ko savlaicīgi telefoniski tika informēts arī KNAB. Diemžēl KNAB darbinieks - Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas galvenais speciālists Jānis Bautris - neuzskatīja par nepieciešamu nozīmēt citu laiku, lai uzklausītu Veselības ministrijas argumentus. Veselības ministrs Belēvičs sola izvērtēt KNAB lēmuma pamatotību pēc tam, kad būs to izprasījis no KNAB, jo līdz šim viņam ir bijusi liegta iespēja ar to iepazīties.

Līdz, piektdienas, 5.jūnija plkst.12:00 nedz veselības ministrs, nedz Veselības ministrija nebija saņēmusi nekādu oficiālu informācija par KNAB pieņemto lēmumu.

Jau ziņots, ka disciplinārsods ZVA direktorei Ingunai Adovičai piemērots par prettiesisku rīcību - ar likumu aizsargātas informācijas izpaušanu par vairākiem komersantiem, kas ir pretrunā ar Valsts statistikas likuma 18.panta trešo daļu.

ZVA amatpersonu rīcība, sniedzot trešajām personām informāciju, ko ZVA tika saņēmusi no komersantiem kā statistisku informāciju par zāļu apgrozījumu, tiešā veidā norādot konkrētus komersantus un izvesto zāļu daudzumu, ļāva identificēt juridiskas personas un bija prettiesiska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē