Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Bērziņš: Latvijas situāciju ar Islandi salīdzināt nevar

Komentējot Bruegel analītiķa Žota Darvaša izteikumus par Latvijas dārgo veiksmes stāstu un salīdzināšanu ar Islandi, Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka šīs abas valstis nevar salīdzināt savā starpā.

Bērziņš šodien pēc tikšanās ar premjerministru Valdi Dombrovski (V) uzsvēra, ka nevar Islandes situāciju salīdzināt ar Latvijas situāciju, jo tās ir divas dažādas zemes. Piemēram, Islandē joprojām ir brīvā zvejniecība, enerģētikas jautājumi ir saistīti ar karstajiem avotiem, kā arī ir vēl vairākas specifiskas lietas. Viņš atgādināja, ka Islandē vienmēr bijusi brīvi konvertējama valūta, taču patlaban vēl nav iespējams novērtēt, kādu iespaidu uz Islandi atstājusi valūtas devalvācija. "Nedomāju, ka šajā periodā viss ir beidzies, tas periods vēl nav pietiekami garš, lai varētu precīzi novērtēt, kādu iespaidu tas uz Islandi atstās," teica prezidents.

Savukārt Dombrovskis norādīja, ka Darvaša komentārs ir kārtējais, kur analītiķi mēģina sajaukt cēloņus ar sekām. "Šis nav vienīgais tāda veida komentārs, kur pamatdoma ir tāda, ka Latvijā krīze izcēlās tāpēc, ka valdība pēkšņi sāka īstenot taupības politiku," pauda Dombrovskis, piebilstot, ka Latvijā bija otrādi - taupības pasākumi tika ieviesti, jo ekonomika bija uzkarsēta. "Valūtas devalvācija pati par sevi nerisina budžeta deficītu. Šīs situācijas nav salīdzināmas, un tik mazai un atvērtai ekonomikai kā Latvija šī valūtas devalvācija īsti neko nedotu," noteica Dombrovskis.

Jāatgādina, ka Briselē bāzētās ekonomistu domnīcas Bruegel analītiķis Žots Darvašs izteicies, ka cena, ko Latvija samaksājusi par veiksmes stāstu, ir ļoti augsta. Lūgts salīdzināt Latvijas [iekšējā devalvācija] un Islandes [valūtas devalvācija] krīzes pārvarēšanas modeļus, Darvašs sacīja, ka, viņaprāt, Islandes stāsts esot "veiksmīgāks" un tā sociālās izmaksas - krietni zemākas.

Viņš arī norāda, ka paradoksālā kārtā Islandes "laime" esot bijusi tā, ka tai, nokļūstot tik dziļā krīzē, nebija citas izvēles. Latvijai tāda bija un tā izvēlējās iet citu ceļu, uzsvēra ekonomists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē