Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Ministre uzskata, ka "vēl ir ļoti daudz vietas sarunām, kādā veidā uzlabot situāciju"

Čakša neredz pamatojumu ģimenes ārstu streikam

Veselības ministre Anda Čakša šobrīd neredz pamatojumu ģimenes ārstu streikam. To ministre apliecināja intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma.

"Ņemot vērā, ka mums ir ļoti aktīvs sarunu process ar visu nozari un īpaši ar Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju, šobrīd es īsti neredzu pamatojumu, par ko streikot. Skaidrs, ka naudas apjoms joprojām ir pārāk mazs, mēs neesam tikuši līdz 12% (no valsts budžeta - red.). Tas plāns ir, ka bez 12% mēs nevaram dabūt veselības aprūpi, bet domāju, ka tur vēl ir ļoti daudz vietas sarunām, kādā veidā uzlabot situāciju," uzskata Čakša.

Ministre arī nepiekrita, ka mediķu algu paaugstināšanai līdzekļi nav piešķirti nemaz. "Nav tiesa, ka nav vispār algām, bet pirmais akcents, protams, ir uz iedzīvotāju. Ir ļoti daudz procesu, kas jāsakārto. Tas, ar ko mēs esam sākuši, ir onkoloģija, ko mums arī Pasaules banka iesaka. Ir jābūt saliktiem pacientu ceļiem, kā pacients nonāk līdz ārstam un kā notiek ārstēšana. Kārtojot procesu, vienlaikus tiek mainīts arī atalgojums - tas, ko mēs saprotam ar tarifu, bet tieši atalgojuma daļa," paskaidroja Čakša, piebilstot: "Algās ir, protams, nav tik daudz, kā uzreiz gribētos, bet to soli pa solim liksim klāt."

Komentējot situāciju par to, ka vēl gada pirmajā pusē nekam papildu naudas vairs nepietika, bet gada nogalē tā "pēkšņi parādījusies", Čakša atzina - naudas pārdale un piešķiršana gada beigās nav laba prakse: "Tā tiešām nav pieņemama situācija, ka gada beigās kaut kam tiek dalīta nauda, bet tas ļoti labi parāda to slikto plānošana, kāda mums ir. Diemžēl šogad vēl tajā situācijā esam. No otras puses labi, ka pacientiem ir iespēja nokļūt pie tiem speciālistiem, kur bija visgarākās rindas. Ļoti rūpīgi sekojam līdzi, kādā veidā tiek izmantoti finanšu līdzekļi. Kur parādās ietaupījums, to pārliekam uzreiz uz vietām, kur šobrīd ir visgarākās rindas." 

Jau vēstīts, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija nopietni apsver iespēju rīkot streiku. Iemesls tam ir gan neapmierinātība ar veselības sistēmu kopumā, gan pagājušajā nedēļā pieņemtais valsts budžets. Mediķu pārstāvji uzskata, ka no naudas, kas papildus piešķirta veselības aprūpei, medicīnas darbinieku algu paaugstināšanai līdzekļi netikšot atvēlēti.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē