Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Deputāte Siliņa pieļauj iespēju mainīt maksājumu sistēmu sociālajā apdrošināšanā pret negadījumiem

Jādomā par sociālās apdrošināšanas pret negadījumiem iemaksu sistēmas maiņu, ņemot vērā darbinieka pārstāvēto nozari, sacīja neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa. Viņa skaidroja, ka negadījumu skaits darba vietās atšķiras, ņemot vērā nozari, kurā darbinieks strādā. Līdz ar to taisnīgāk būtu šo apdrošināšanas maksājumu noteikt saistībā ar šo aspektu.

Siliņa arī skaidro, ka vajadzīgs samazināt darba spēka nodokļus, samazinot sociālās apdrošināšanas iemaksu slogu darba devējiem. Tomēr, lai varētu noteikt konkrētus skaitļus, neatkarīgajiem deputātiem ir nepieciešams iegūt iespēju izmantot Finanšu ministrijas (FM) resursus, lai veiktu aprēķinus. "Andra Vilka (V) vadītā FM koalīcijas sadarbības padome piedāvāja valdību veidojošajām partijām apstiprināt Nodokļu politikas stratēģiju 2013.-2015.gadam. Nerunājot par to, ka šis ārkārtīgi svarīgais dokuments bija pieejams koalīcijas partneriem tikai dienu iepriekš, tā saturs izraisīja sašutumu," teikts Siliņas izplatītajā paziņojumā. Politiķi uztrauc tas, ka, lai sasniegtu pamatmērķus - palielinātu Latvijas konkurētspēju un mazinātu ēnu ekonomiku - tiek piedāvāta taktika "neko nedarīt".

Pašlaik par sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek prognozēta pensija 40% apmērā no darba algas. Taču šo pensiju darbinieks saņems divas reizes īsāku laiku nekā viņa darba stāžs, tāpēc sociālās apdrošināšanas iemaksas, kuras attiecas uz pensiju un kuras no obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu 35,09% veido apmēram 27 procentpunktus, būtu jāsamazina.

No 27 procentpunktiem iemaksas par pensiju varētu samazināt līdz 20 procentpunktiem, skaidroja neatkarīgā deputāte. Viņa uzsvēra, ka nevēlas izteikt populistiskus piedāvājumus, tāpēc arī pirms aprēķinu veikšanas nevar teikt, kādā laika posmā tas būtu jādara. Esot saprotams, ka samazinājums uzreiz par septiņiem procentpunktiem nevarot tikt veikts, bet, lai izdarītu aprēķinus, ir nepieciešams iegūt piekļuvi FM resursiem.

Siliņa ir neapmierināta ar to, ka FM neplāno šādus aprēķinus veikt, jo par pietiekamu uzskatot to, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas esot pielīdzinātas Lietuvas un Igaunijas likmēm. Politiķi un pārējos koalīcijas partnerus "šokē tas, ka "Vienotība" ir iestājusies pozā, kurā darbaspēka nodokļu samazināšana netiek piedāvāta", lai gan izmaiņas vēlas gan Reformu partija, gan neatkarīgie deputāti.

Deputāte norādīja, ka izmaiņām ir jābūt pamatotām un "neatkarīgo deputātu kritika šoreiz ir vērsta tieši pret FM nostāju vairs neko nedarīt darbaspēka nodokļu sakarā. Laikā, kad ilgstoši ēnu ekonomikas īpatsvars ir vismaz 30%, skaidrs, ka esošie spēles noteikumi lielai daļai sabiedrības nav pieņemami". Viņa nevēlas, lai neatkarīgo deputātu ierosinājumi izklausās pēc "populistiskas bļaustīšanās", taču risinājumi ir jāmeklē.

Kā ziņots, saistībā ar darba spēka nodokļu sloga samazināšanu pieņemtie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) paredz, ka trīs gadu laikā IIN likme tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. Paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra IIN likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē