Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Dienas replika: Latvijā ir viens no zemākajiem mūža ilgumiem Eiropas Savienībā

Pētījuma tēma skarba - Diena analizē jaunākos datus par iedzīvotāju mirstību Latvijā. Latvijā ir viens no zemākajiem mūža ilgumiem Eiropas Savienībā, vīriešiem - 68,1, bet sievietēm - 78 gadi. Latvijā gandrīz puse vīriešu - 48%, nomirst vecumā līdz 65 gadiem, sievietes - 28%.

Jau ilgus gadus statistika atklāj trīs nemainīgas galvenās nāves cēloņu grupas. Pirmajā vietā - sirds, asinsvadu un asinsrites slimības. Otrajā vietā - nemainīgi audzēji. Trešajā vietā tā sauktie ārējie cēloņi, transporta, negadījumi, noslīkšana. Pērn mirušo skaits samazinājies, speciālisti saka: mirstības rādītāji samazinās, jo labāk tiek ārstētas sirds un asinsvadu slimības, mazāk cilvēku gājis bojā negadījumos, diemžēl audzēji ar tikpat lielu sparu turpina dzēst Latvijas iedzīvotāju dzīvības.

Salīdzinot ar 2010. gadu, ir palielinājies jauniešu pašnāvnieku skaits - pērnais gads pašnāvībā aizrāvis 77 no piecpadsmit līdz divdesmit deviņus gadu vecu jauniešu dzīvības. Kopējais pašnāvību skaits valstī - 440. Traģiska tendence ir tā, ka jaunieši mēdzot izdarīt arī tā saucamās atdarināšanas pašnāvības.

Kopumā speciālistu uzskats ir tāds, ka mirstības rādītāju maiņa, kā liecina gan Latvijas, gan citu valstu pieredze, ir desmitgažu un paaudžu mērogā īstenojamas politikas iespējamība. «Tas nav vienas paaudzes darbs,» laikrakstam Dienasaka Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents kardiologs Vilnis Dzērve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē