Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Draudi ar maksātnespēju – šantāžas elements?

Pārskatot pēdējo pāris mēnešu laikā publiskajā telpā aktualizēto informāciju par dažādā veidā atklātajām nelegālajām izgāztuvēm visā Latvijā, nepamet sajūta, ka mūsu valsts patiesībā lēni, slepeni un vienlaikus diezgan mērķtiecīgi tiek pārvērsta par vienu lielu miskasti. Turklāt izskatās, ka šajā mērķtiecīgajā procesā savu roku pielikuši ne tik daudz kādi citvalstu sliktie uzņēmēji, sūtīdami uz Latviju gan parastus, gan bīstamus atkritumus, cik bāleliņi no pašu vidus, kuri saskatījuši vieglu peļņas iespēju. Jūrmala, Ozolnieki, Rīga, Ventspils – šīs pirmās nāk atmiņā, kad runājam par nekārtībām un normatīvu pārkāpumiem. Taču cik ir šādu vietu, par kurām mēs vēl nezinām, bet kuras ir tikpat bīstamas laika bumbas, un neviens nespēs uzņemties apgalvot, ka nepiedzīvosim tādu pašu ārprātu kā vasaras vidū Jūrmalā.

Nepamet sajūta, ka mums ir pārāk «mīksti» likumi vides un atkritumu apsaimniekošanas jomās un tikpat «mīkstas» institūcijas, kurām ir jākontrolē šo likumu normu izpilde. Lai arī uzraugi apelē pie tiesiskuma jēdziena, skaidrojot, kāpēc tik ilgs process nepieciešams, lai pārkāpējus piespiestu sakārtot izveidotās "miskastes", tomēr šķiet, ka ir pēdējais laiks atbildīgajiem speciālistiem nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvu, lai tomēr beidzot pārtrauktu šo bardaku un visatļautību, kas patlaban valda atkritumu apsaimniekošanas jomā. 

Mani patiešām "sajūsmināja" SIA Riepu bloki ģeniālais risinājums, īstenojot Valsts vides dienesta (VVD) rīkojumu aizvākt no savas teritorijas riepas, kas pārsniedz atļauto daudzumu, proti, tā vietā, lai rīkojumu noteiktajā termiņā un apzinīgi izpildītu, kā izrādās, uzņēmums iepērk vēl riepas, argumentējot, ka pretējā gadījumā riepu daudzums nebūšot pietiekams, lai tās varētu izdevīgi nodot pārstrādei. Pagaidiet! Bet kāds tam sakars ar pārkāpuma novēršanu? Vai uzņēmējs jau sākotnēji nezināja visus sava iecerētā biznesa faktorus – cik daudz riepu konkrētajā objektā drīkst glabāt, cik liels daudzums nepieciešams, lai bizness būtu rentabls, un citus aspektus? Kaut kā negribas ticēt, ka nezināja. Turklāt uzņēmums iet vēl tālāk – kā raksta LETA, uzņēmuma vadītājs paziņojis, ka VVD uzliktie sodi 1500 un 5000 eiro apjomā «nepalīdz atrisināt jautājumu», turklāt uzsver, ka gadījumā, ja uzņēmumu vēl sodīšot, tikšot pasludināta maksātnespēja un nelegālo riepu aizvākšana un pārstrāde jau būšot jāuzņemas valstij. Respektīvi, mums, visiem nodokļu maksātājiem. Var, protams, censties saprast, ka šobrīd uzņēmumam varbūt nepietiek finanšu, lai pārkāpumu novērstu, tomēr šādi izteikumi, manuprāt, robežojas jau ar šantāžu.

Jau pietiekami lielu naudas summu nodokļu maksātāji ir samaksājuši par Jūrmalas nelegālās izgāztuves sakopšanu, kuru diez vai kādreiz valsts spēs atgūt no vainīgajiem. Tādēļ atbildīgās iestādes nedrīkst pieļaut situāciju, ka šāda tendence tagad kļūst par ierastu praksi tiem darboņiem, kuri uzskata par iespējamu normatīvo aktu prasību neievērošanu. 

Iespējams, viens no iemesliem, kādēļ tiek atklāts tik daudz pārkāpumu šajā jomā, ir pārāk mazie sodi. Tas savā ziņā ir līdzīgi kā ar satiksmes pārkāpumiem – lai arī kā, tomēr pēc sodu būtiskas palielināšanas šoferi kļuvuši rātnāki. Iespējams, šīs zāles ir jāizmanto arī atkritumu jomā, jo pretējā gadījumā turpināsim maksāt visi.

Top komentāri

Sābrs Ontūns
S
VVD un Koļegovai ir izcilas novērošanas spējas - viņi visas problēmas ievēro tikai pēc tam, kad ir iestājušās to radītās sekas.
Onslow
O
kamēr neaizdegās Jūrmalā šādi jautājumi vispār NEBIJA - priekš kam ir VVD,Koļegova?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē