Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Dzintars: Līdzekļu piešķiršana filmu nozarei nākotnē atkarīga arī no nacionālā pasūtījuma sistēmas sakārtošanas

Līdzekļu piešķiršana filmu nozarei atkarīga arī no tā, vai tiks sakārtota sistēma, oficiāli un ar skaidriem kritērijiem tajā iestrādājot nacionālo pasūtījumu, uzskata nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Iepriekš filmu nozares profesionāļu diskusija izvērtās, jo Saeima, izskatot 2013.gada budžetu, atbalstījusi filmas projekta Dvēseļu putenis attīstību, piešķirot no valsts budžeta līdzekļiem 25 000 latu filmas projektam. Savukārt 2012.gada budžeta grozījumos pēc VL-TB/LNNK Saeimas deputāta Imanta Parādnieka pieprasījuma tika piešķirti 12 000 latu filmas projekta Zīmogs sarkanā vaskā attīstībai.

"Viss ir atkarīgs no tā, vai tiks sakārtota sistēma," sacīja Dzintars, atbildot uz jautājumu, vai arī nākotnē filmu nozarei šādi varētu piešķirt finansējumu.

Viņš skaidroja, ka būtisks atskaites punkts būtu brīdis, kad oficiāli un ar skaidriem kritērijiem tiktu iestrādāts nacionālais pasūtījums, kas kalpotu nacionālās identitātes un valstiskās apziņas stiprināšanai. Šāds nacionālais pasūtījums varētu attiekties gan uz kino nozari, gan arī uz citiem kultūras, piemēram, rakstniecību, skaidroja politiķis. Dzintars uzsvēra: ja sistēma būtu efektīva un atbilstoša sabiedrības interesēm, tad šādiem precedentiem nebūtu vietas.

Izveidojot šādu sistēmu līdzekļu piešķiršanai, būtu jāizveido arī padomi, kas vērtētu konkrētus projektus. Dzintars norāda, ka šādai padomei jābūt ar ļoti plašu pārstāvniecību, proti, tajā jāiekļauj ne tikai ar nozari saistītie cilvēki, bet, iespējams, arī Saeimas pārstāvjus.

Politiķis pauda viedokli, ka "varbūtība ir virs 50%", ka šāda sistēma varētu tikt izveidota. Taujāts, kad tas varētu notikt, deputāts atbildēja, ka tas esot atkarīgs no visu pušu pretimnākšanas un kino nozares pārstāvju gatavības vienoties par šādu modeli. Darbs pie nacionālā pasūtījuma izstrādes jau notiek, piebilda Dzintars.

Jau ziņots, ka filmu nozares pārstāvji uzskata, ka šāda kārtība, kad Saeima tieši atbalsta atsevišķu filmu projektu attīstību un atsevišķus nozares komersantus, nevis sistēmisku pieeju filmu nozarei, grauj filmu nozares attīstību kopumā, degradē labas pārvaldības praksi un sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē