Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Eksperti: Valsts atbalsts mājokļa iegādei varētu atturēt ģimenes no emigrēšanas

Valsts atbalsta programma jaunajiem vecākiem pirmā mājokļa iegādei būtu viens no ķieģelīšiem, kas palīdzētu nojaukt netaisnīgo situāciju Latvijā, kurā visbiežāk tieši ģimenes ar bērniem tiek pakļautas nabadzības riskam, portālam Diena.lv sacīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Kā ziņots, otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti konceptuāli vienojās par valsts atbalsta programmas izstrādi jaunajiem vecākiem. "Viens no atbalsta mehānismiem varētu būt īpaši īres dzīvokļi jaunajām ģimenēm, jo šobrīd īrēt dzīvokli sanāk dārgāk nekā pirkt. Tāpat būtu intensīvāk jāattīsta dzīvokļu hipolīzinga pakalpojumi," sēdē uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Portāla Diena.lv aptaujātie eksperti pozitīvi vērtē šādu ieceri, uzsverot, ka atbilstošs mājoklis ir viens no būtiskākajiem kritērijiem, kas ģimenēm ļauj izšķirties par labu ģimenes veidošanai vai pieaugumam. Portāla mammam.lv/tetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa pastāstīja, ka pirms pāris nedēļām portālā tika veikta domapmaiņa, kurā tika diskutēts par to, kādi apstākļi vecākiem ļautu izlemt par labu otrajam vai trešajam bērnam.

Domapmaiņā piedalījušies turpat 300 cilvēki. Apkopojot viedokļus, portāla veidotāji konstatējuši, ka savs mājoklis ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem ģimenes pieaugumam. "Ar vienu bērnu vēl var ilgstoši dzīvot vienistabas dzīvokli, bet tad, ja ir vairāk bērnu, tas vairs nav iespējams. Otrs ir tas, ka īres maksa, ko šobrīd maksā par dzīvokļiem īrējot, ir neadekvāti augsta," pauž Akmentiņa-Smildziņa.

Portāla veidotāja uzsver – Latvijai nav no jauna jāizdomā velosipēds, jo varam mācīties no daudzu Eiropas valstu pozitīvās pieredzes, kur jau tagad darbojas valsts palīdzības mehānismi ģimenēm. Arī demogrāfs Ilmārs Mežs atsaucas uz veiksmīgo Igaunijas pieredzi, kur jau tiek realizēta šāda mājokļa iegādes atbalsta programma. "Iespējams, ka mūsu budžeta grūtību dēļ varbūt to varētu sākt ar šaurāku kategoriju, piemēram, tās varētu būt ģimenes, kurām ir jau trīs bērni un līdzīgi kā Igaunijā valsts piešķir vai nu pirmo iemaksu vai sedz daļu no īpašuma vērtības," stāsta Mežs.

Demogrāfs uzskata, ka šis būtu labs veids kā paglābt ģimenes ar bērniem no nabadzības, turklāt atturētu šīs ģimenes no emigrēšanas. "Diezgan liela daļa no emigrējušajiem ir tieši ģimenes ar vairākiem bērniem, kas nekādi nav varējušas nodrošināt savus bērnus. Tas varbūt palīdzētu nākošajām ģimenēm no Latvijas neaizbraukt, ja šī programma ātrāk tiktu darbināta," spriež Mežs.

Arī Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības valdes priekšsēdētājs Leonīds Mucenieks uzskata, ka valsts palīdzība mājokļa iegādei ir viens no nepieciešamākajiem atbalsta veidiem. "Tas ir viens no galvenajiem kritērijiem, kam būtu jābūt, lai normāli audzinātu bērnus bez stresa un pārdzīvojumiem," uzskata Mucenieks. Viņš norāda, ka, ģimenei uztoroties šaurā mājoklī, tas uzliek zīmogu ģimenes savstarpējām attiecībām un turpmākajai attīstībai.

Tiesa gan šādai palīdzībai, kā norāda Mucenieks, jābūt vienam no kompleksas ģimeņu atbalsta programmas mehānismiem. Jādomā arī par komuālo maksājumu atvieglojumiem, brīvpusdienām, kā arī medicīnas pakalpojumu atlaidēm. "Jomu ir daudz, kuras vajadzētu atbalstīt," Dienai.lv norāda Mucenieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē