Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Gašpuitis: Zema inflācija arī turpmāk

2015. gada septembrī patēriņa cenu līmenis ir sarucis par 0.1%. Rezultātā pēc sešu mēnešu pārtraukuma gada inflācija atkal ir atgriezusies negatīvajā teritorijā, tas ir, septembrī vidējais patēriņa cenu līmenis ir samazinājies par 0.5%. To galvenokārt diktē cenu sarukums precēm, kas gada laikā ir par 1.7% zemākas. Turpretim pakalpojumu cenas ir augušas par 2.5%, kaut pieauguma temps pēdējos mēnešos ir palēninājies.

Gada izteiksmē lielākais pienesums inflācijai ir elektroenerģijas, pasažieru transporta pakalpojumu, kā arī alus cenu pieaugumam. Taču pretējā virzienā ir darbojušies ārējie faktori, kas likuši kristies degvielas, siltumenerģijas un pārtikas cenām. Nedaudz izbrīna, ka gada laikā ir sarukušas arī apģērbu cenas. Ja turpmākajos mēnešos šajā segmentā nesekos atsitiens, tad, ļoti iespējams, ka vērojamais cenu kritums atspoguļo Krievijas faktora ietekmi. Respektīvi ir mazinājusies, mainījusies noteikta segmenta pircēju plūsma no Krievijas, kā arī daudzi starptautiskie tirgotāji pielāgo cenas, lai veicinātu šim tirgum, reģionam plānoto krājumu noietu.

Arī vairumā citu reģiona ekonomiku, izņemot Ukrainu un Krieviju, inflācija ir zema, bet tā ir tuvu vai savu zemāko punktu jau ir sasniegusi. Tomēr inflācija atgūsies vāji un ļoti lēnā tempā, galvenokārt darba samaksas pieauguma ietekmes rezultātā. Latvijā arī turpmāk pakalpojumu segmentā inflācija būs dzīvīgāka. Zemās izejvielu cenas darbosies kā inflāciju ierobežojošs faktors. Naftas cenas saglabāsies zemas, taču īstermiņā koriģējoša ietekme gaidāma no klimatisko apstākļu izmaiņām, kā arī notikumiem Ķīnas ekonomikā. Izteikts pārtikas cenu līmeņa pieaugums tuvākajā laikā izpaliks, jo izejvielas piedzīvo cenu samazināšanos. Taču to īpatsvars gala produkcijas izmaksās nav noteicošākais lielums. Tādēļ ilgākā termiņā, sekojot sezonālajiem faktoriem, tendencēm algās un eksportā, cenas atdzīvosies. Šā gada inflācijas prognoze ir 0.4%, nākamgad inflācija paātrināsies līdz 1.7%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē