Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ģimenes ārstu asociācija: Protesta akcija ir izmisuma solis

Jebkura protesta akcija ir galējība, un arī ģimenes ārstu protests ir izmisuma solis, teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidents Pauls Princis, uzsverot, ka patlaban publisks protests esot vienīgais līdzeklis, kā atgādināt augstām valsts amatpersonām par māku ieklausīties un pienākumu, rast labāko risinājumu.

Kamēr veselības ministre Ingrīda Circene (V) saka, ka vairākus mēnešus kopā ar visiem iesaistītajiem ir strādāts pie kvalitātes kritēriju sistēmas, diskutējot un nepārtraukti pilnveidojot to, LĢĀA uzskata, ka konstruktīvs dialogs ar Circeni nav izdevies un tiek "uzspiesta spēle vienos vārtos".

Circene norāda, ka nākamgad ir palielināts finansējums primārai veselības aprūpei par 3,7 miljoniem latu, sasniedzot 6,74% no ārstniecības budžeta, kam LĢĀA prezidents nepiekrīt un saka, ka ministre manipulē ar skaitļiem un rada maldinošu priekšstatu par kapitācija naudas palielināšanu no 6,55% uz 6,74%.

Kā skaidro LĢĀA prezidents, līdz šim kapitācijas nauda bijusi pilnībā sasaistīta ar Ārstniecības budžetu un tika garantēts, ka, palielinot šo budžetu, palielināsies ģimenes ārstu kapitācijas nauda, tomēr šī norma vakar tika atcelta, kas nozīmē, ka no 2014.gada pavisam tiek atcelta kapitācijas naudas sasaiste ar Ārstniecības budžetu. "Patiesā situācija ir tāda, ka ministre, manipulējot ar skaitļiem, rada maldinošu priekšstatu par kapitācija naudas palielināšanu no 6,55% uz 6,74%. Patiesībā šajos procentos bez kapitācijas naudas ir iekļauta otrās māsas vai ārsta palīga darba samaksa, kas jau šogad tiek apmaksāta. Tas nozīmē, ka nav valsts likumdošanā paredzētas garantijas, ka kapitācijas nauda nākamgad un turpmāk palielināsies," uzskata LĢĀA.

Komentējot citus pieņemtos noteikumus, VM uzsver, ka pienākums vienas darba dienas laikā sazināties ar pacientu, kurš izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību un nav stacionēts, problēmas neradīs, jo mājas vizīti pie šiem pacientiem apmaksās valsts. Savukārt LĢĀA norāda, ka šādi VM samazinās ģimenes ārsta pieejamību citiem pacientiem, jo pacientu meklēšana un mājas vizītes prasīs papildu ģimenes ārsta un māsas laiku.

Circene arī uzsver, ka VM piekāpusies, piekrītot prasībai palielināt procentu slieksni no 10% uz 20% ģimenes ārsta nosūtītajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, kurus pārpildot Veselības inspekcija (VI) izlases kārtībā veiktu pārbaudi par ģimenes ārsta nozīmēto izmeklējumu pamatotību.

Savukārt LĢĀA domā, ka šāda regulējumu ieviešanas rezultātā uzmanība tiks vērsta nevis uz pacientu vajadzību pēc izmeklējumiem, bet uz ģimenes ārstu mehānisku pielāgošanos, lai izpildītu noteikumus. "Te vietā būtu atcerēties iepriekšējo pieredzi - tiesāšanos un VI sodus, kā arī sabiedrības aizdomas par tīšu nenosūtīšanu uz izmeklējumiem tāpēc, lai ģimenes ārsts saņemtu neiztērēto laboratorijas naudu," izsakās LĢĀA vadītājs. Šādi VM un LĢĀA diskutējuši un nav spējuši viens otru sadzirdēt arī citos jautājumos.

"Veselības ministre vārdos izsaka atbalstu primārās veselības aprūpes stiprināšanai, bet stūrgalvīgi pieturās pie saviem uzstādījumiem - sasniegt Eiropas rādītājus veselības aprūpē uz ģimenes ārstu un pacientu rēķina," uzskata Princis.
"No savas puses esam darījuši visu iespējamo, lai maksimāli ņemtu vērā ģimenes ārstu asociāciju priekšlikumus darba organizācijai primārajā veselības aprūpē, tajā pašā laikā saglabājot kvalitātes prasības. Vēl vairāk piekāpjoties, nespēsim nodrošināt pacientam veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību," tā savukārt uzskata Circene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē