Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kalnozols: Nenoliedziet cilvēku tikai tāpēc, ka viņš meklē ceļu pie Dieva savādāk nekā citi

Ir pienācis pavasaris, un mēs Latvijā - kā jau daudzus tūkstošus gadus līdz šim - esam nosvinējuši Lielo dienu jeb Lieldienas, kā mūsdienās ir pieņemts saukt šos senos svētkus. Lielā diena ir viens no būtiskākām mūsu tautas kultūras vēstures mantojumiem. Svētku saknes slēpjas tūkstošiem gadu vecā pagātnē, kad daudzas Eiropas tautas svinēja laiku, kad saule pie debesu juma sāka savu ceļu uz ilgāku klātbūtni dienā.

Tie bija nozīmīgi svētki, kas saistījās ar dabas mošanos pavasarī. Ne velti katoļu baznīca jau agrīnajos viduslaikos centās visus neiznīdējamos „pagāniskos” tautas svētkus, cik vien iespējams, „pietauvot” baznīcas svētkiem. Tā pie mums Latvijā ir Ziemassvētki, nevis Kristus diena, Jāņi kā vasaras saulgriežu svētki un mazāk baznīcā atzīmējamie Miķeļi - rudens saulgriežu, bagāts ražas svētki.

Kāpēc es jums patlaban visu to stāstu? Ja valstij nav vēstures - nav arī pašas valsts; ja tautai nav vēstures, nav arī pašas tautas. Tauta spēj pilnvērtīgi dzīvot plašajā valodu un parašu saimē, tikai tad, ja lepojas un kopj savu vēsturisko kultūras mantojumu, nevis kaunas vai pat baidās no tā. Ne pirmo reizi es kā apbrīnojamu piemēru pieminēšu ebrejus, kuri kopj un lepojas ar savu reliģiju, kaut tās dēļ viņi gadsimtiem ilgi tika pakļauti tumsonīgu kristiešu rīkotām vajāšanām un apspiešanai (kaut pati kristietība ir radusies uz jūdaisma pamata). Zoroastristi, kuru varbūt ir tikai daži simtu tūkstoši, kopj savu vissenāko reliģiju uz pasaules. Reliģijā ietvertais vēsturiskais kultūras mantojums vieno tautu, padara to stiprāku un izturīgāku.

Jā, mēs Latvijā, tāpat kā visa pārējā kristīgā pasaule, šajās dienās svinam Jēzus Kristus – viena no dižākā ebreju tautas pārstāvja – miršanu un augšāmcelšanos. Lielā mērā tāpēc, ka kristietība ir viena no spēcīgākajām pasaules reliģijām, kas savulaik ar krustu un zobenu tika izplatīta pasaulē un arī mūsu tēvzemē.

Ar nožēlu jāatzīst, ka salīdzinot ar islāmu, kristietības valstīs netika pieļauta reliģiju brīvība. Tāpēc Latvijā, neskatoties uz dziļajām saknēm tautā, Dievturība tika lēnām izstumta no latviešu dzīvesziņas, lai gan vēl 18 gadsimtā ir atrodamas liecības muižas grāmatās, ka cilvēki piekopuši dievturību svētajās birzīs vai pie ozoliem. Islāma tolerances politika viduslaikos bija viena no progresīvākajām -  tāpēc valstīs, kur valdīja šī ticība, uzplauka zinātnes , kuras pēc tam centās apgūt Eiropa. Tieši pateicoties islāma politikai un tolerancei pret cilvēku reliģisko brīvību, tika saglabāti senās Grieķijas filozofu un vēsturnieku darbi, kuri islāma valsts bibliotēkas tika studētas. Tāpēc šajās valstīs ir radušies arī matemātikas pirmsākumi.

Aicinu jūs aizejošās Lielās dienas noskaņās pārkāpt savā domāšanā pār krustnešu reiz uzspiestiem kultūras šabloniem un kļūt tolerantākiem pret citādu, bet latviskai dzīvesziņai būtisku uzskatu paudējiem. Nenoliedziet cilvēku tikai tāpēc, ka viņš meklē ceļu pie Dieva savādāk nekā apkārtējais vairākums „tradicionālo” reliģiju ietvaros.

Mums, latviešiem, nevajag nosodīt, bet gan atbalstīt tos, kas, neskatoties uz apkārtējo nesaprašanu, cenšas uzturēt dzīvu mūsu tautas vēsturisko kultūras mantojumu. Un tas nav tikai dažu entuziastu darbs, bet arī mūsu valdības un Saeimas pienākums - ne tikai kopt un aizsargāt latviešu valodu, bet arī saglabāt un pilnveidot mūsu kultūrvēsturisko mantojumu un senču tradīcijas, kā arī lepoties ar tām.

Top komentāri

Ivo Pavlovičs
I
Cienījamais raksta autor. Lielā diena ir liela tieši tādēļ, ka tajā augšāmcēlās Jēzus Kristus. Nav kaut kādu mistisku Lielās dienas svētku, kuri pie mums atnākuši no neatminamiem aizlaikiem. Arī pārejie, tā saucamie latviskie svētki, ir kristiešu svētki. To var itin labi konstatēt ieskatoties Baznīcas kalendārā. Arī dievturība nav kāda senlatviešu reliģija, bet Ernesta Brastiņa izgudrojums. Dievturību radīja kā pretmmetu kristietībai. Nesaprotu musulmaņu tolerances slavināšanu. Tieši islāms ir izplatījies ar militāra spēka palīdzību. Arī krusta kari ir kā atbilde uz islāma ekspansiju. Jā, valdībai vajag parūpēties par to, lai mēs zinātu mūsu vēsturi, jo īpaši par kristietības izšķiroši svarīgo nozīmi mūsu zemes un tautas vēsturē. Nopelt Baznīcu un kristietību savā ziņā ir kā spļaut akā no kuras paši dzeram.
interesanti uzzināt, ka
i
"Aicinu jūs aizejošās Lielās dienas noskaņās pārkāpt savā domāšanā pār krustnešu reiz uzspiestiem kultūras šabloniem.." Tomēr, Kalnozola kungam būtu interesanti uzzināt, ka latviešu tautas identitāte veidojās arī šādi: http://www.videsvestis.lv/content.asp?ID=84&what=36 Kristus nekad nav bijis pret tautu unikālo identitāti, tieši Viņš un Viņā tā ir ielikta. Kristus ir pret elkdievību, t.i., radības (koku, saules, pērkona utt) pielūgsmi Radītāja vietā. Viņš saka - nu padomājiet, jūs taču esat gudri - vai koka gabals jums var palīdzēt? Problēma ir tajā, ka aiz visām šīm LIETĀM, ko pielūdzam Dzīvā Dieva vietā, stāv nekas cits kā sātans un viņa pasaule, tur tā problēma. un, ko cilvēks izvēlas, tādu algu arī viņš dabū. Dievs saka - Es ielieku tavās rokās izvēli, izvēlies svētību vai lāstu, dzīvību vai nāvi, tad nu izvēlies svētību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē