Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Klimovičs: Pekina un Maskava ir galvenās atbildīgās par lielo upuru skaitu Sīrijā

Vairāk nekā 20 mēnešu turpinās dažādu opozicionāri noskaņotu grupu bruņotā cīņa ar Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīmu, un bojāgājušo skaits jau pārsniedzis 36 tūkstošus, taču beigas asiņainajai konfrontācijai nav redzamas.

Pagaidām nav saskatāms mehānisms, kas varētu pārtraukt šo karu, jo abas puses ir līdzīgas spēkā - gatavas turpināt militāru darbību, taču nespējīgas gūt uzvaru pār pretinieku. Visdrīzāk tāpēc pat nopietni speciālisti neprognozē nākotnes notikumus šajā valstī, aizbildinoties ar teicienu, ka neviens nevarot pateikt, kas var notikt Tuvējos Austrumos jau nākamajā rītā.

Par spīti miglainajiem priekšstatiem, kas gaidāms tuvākajos mēnešos (pusgada laikā), dažus secinājumus tomēr iespējams izteikt. Galvenais no tiem - Rietumi (ASV, Lielbritānija un Francija) beidzot apzinājušies, ka nav jēgas atkārtoti censties pieņemt svarīgus lēmumus Sīrijas jautājumā ANO Drošības padomē. Tas ir bezcerīgi Ķīnas un Krievijas pozīcijas dēļ, secinājis britu ārlietu ministrs un norādījis, ka uzmanība tikšot vērsta uz palīdzības sniegšanu sīriešu opozīcijai. Var izteikt nožēlu, ka bija vajadzīgs tik ilgs laiks, lai nonāktu pie izpratnes par ķīniešu un krievu politisko līderu nekonstruktīvo darbošanos, kuras rezultātā pieļauts tik smags noziegums. Tieši Pekina un Maskava ir galvenās atbildīgās galvaspilsētas par lielo upuru skaitu, jo pilnībā izrādījušas savu nevēlēšanos to samazināt. To noteikti varēt panākt, kaut vai aizliedzot lidojumus virs Sīrijas, izvirzot prasību nelietot kaujas tehniku - tātad iedzenot to atpakaļ armijas bāzēs. Kā varēja redzēt Lībijā, tur bija iespējams ierobežot jaudīgu ieroču izmantošanu, un tas ievērojami samazināja upuru skaitu. Saprotams, bez krievu un ķīniešu piekrišanas par lidojumu aizliegumu vienoties nav iespējams. Tas vienkārši parādījis, kādus režīmus par radniecīgiem uzskata Maskavā un Pekinā un arī to, ka brutālu slepkavošanu tur atzīst par pieņemamu rīcību.

Kāda būs turpmākā Rietumu rīcība, visdrīzāk ir atkarīgs galvenokārt no sīriešu opozīcijas. Parakstītā vienošanās par visu revolucionāro spēku un opozicionāro grupu interešu pārstāvniecību tikko izveidotajā Nacionālajā opozīcijas koalīcijā uztverta visumā pozitīvi, jo devusi cerības uz kopīgu dažādu Sīrijas sabiedrības slāņu rīcību. Taču šai organizācijai vēl sevi ir jāpierāda, un jākļūst redzamam, ka to atbalsta vairākums Sīrijas iedzīvotāju.

Jaunizveidotās koalīcijas pārstāvji apgalvo, ka viņiem nepieciešama starptautiska atzīšana. Tad paziņošot par pagaidu valdības izveidošanu un aicināšot izveidot humanitāro koridoru Sīrijas ziemeļdaļā, kur būtu jāaizliedz lidojumi. Ja opozīcijai izdosies nostiprināties un izvietot tur pagaidu valdību, tas var kļūt par nopietnu stimulu nopietnas Rietumu palīdzības piegādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē