Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kokalis: Lemberga liktenis - septiņi gadi cietumā kā minimums

Ventspils mēram Aivaram Lembergam apjomīgajā kriminālprocesā varētu piespriest cietumā "septiņus gadus kā minimums". "To es kā prokurors saku. Redzēs, kā tiesa lems," intervijā žurnālam Playboy sacīja tranzītuzņēmējs Valentīns Kokalis.

Kā ziņots, A.Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Jautāts, vai kāda A.Lemberga rakstura īpašība ir novedusi pie viņa pašreizējiem konfliktiem, V.Kokalis sacīja, ka  "diktators jau nerodas pats no sevis, viņu izaudzē tie pārējie". V.Kokalis atzina, ka arī viņš uzskata sevi par līdzvainīgu šajā lietā. "Vajadzēja vienmēr teikt taisnību acīs, sēdināt nost. Es jau centos, cik varēju. Bet kopumā visi viņam glaimoja: ūū, kā tu, Aivar, to izdomāji! Ģeniāla ideja! Es ar savu izmeklētāja pieredzi biju viņu
atšifrējis — viņam ļoti nepatīk, ka kāds paceļas virs viņa. Līdz ar to šo viņa īpašību varēja izmantot," atceras V.Kokalis. Viņš atzina, ka ar Ventspils mēru nobināja pirmo medību klubu Latvijā Mētras 1. "Mēs bijām četri, vēl Krists Skuja un Jurijs Bespalovs. Tajā klubā, sēžot vakariņās pēc nezin kuras pudeles, varēja izmantot šādu lietu — it kā garāmejot pateikt: "Klau, Aivar, tādā un tādā lietā varētu darīt tā un tā..." Galvenais bija pateikt ideju. Tad pagāja daži mēneši, un kādā sapulcē viņš saka: "Veči, varētu darīt tā un tā!" Visi uzreiz, es arī tajā skaitā: "Jā, Aivar, malacis, ģeniāla ideja!" Tā viņš šo ideju pasniedza kā savu. Goda vārds!" stāstīja uzņēmējs.

Uz jautājumu, vai tolaik darīts arī kas nelikumīgs, V.Kokalis atbildēja, ka viņa dzīves kredo ir nekad nepārkāpt
likumu. "Labs jurists likumu apies, nevis pārkāps. "Ja ir ietekme Saeimā, nav problēmu arī mainīt likumu. Šāda ietekme taču bija visus šos gadus. Naudiņa..." teica V.Kokalis. Jautāts, vai politiķi arī tikuši sponsorēti, viņš atzina, ka jā. "Jā, uz visām vēlēšanām. To visu prokuratūra zina. Man arī ir bloknoti pilni pierakstīti, kurā datumā kurš bija atbraucis, cik kurš prasīja, kura partija kā radās un kurai partijai kura firma pārskaitīja," atzina uzņēmējs. "Mēs politiķiem nemaksājām, mēs sponsorējām partijas. Vai apmaksājām reklāmas raidījumus. Likumu mēs nepārkāpām, likums atļāva sponsorēt vai pasūtīt reklāmu. Var runāt par to, cik tas bija ētiski," piebilda V.Kokalis.

Intervijā uzņēmējs arī atzina, ka tā sauktie Lemberga stipendiātu saraksti bijuši īsti. "Protams, ir. Neteikšu, kuram Saeimas priekšsēdētājam savulaik maksāja stipendiju, nu, tik štruntīgu — tūkstoš dolāru mēnesī!" teica V.Kokalis.

Uz Playboy jautājumu, vai Ventspils truba varēja tagad nebūt sausa, V.Kokalis atzina, ka, "protams, varēja". "Ventspils būtu plaukusi, un mēs tai skaitā! To arī Rūdolfs Meroni ir daudzkārt apgalvojis savās intervijās.
Viņš, starp citu, aizstāv Latvijas intereses vairāk nekā dažs labs latvietis," uzsvēra uzņēmējs.

Jautāts, kādi ir A.Lemberga talanti, V.Kokalis sacīja, ka lielas darbaspējas un labs prāts. "Bet viņš izmantoja arī savu darbavietu — bija domes, toreiz izpildkomitejas, priekšsēdētājs. Kad likvidēja izpildkomitejas un palika
tikai domes, viņam pēc likuma faktiski bija jāiet prom. Es kā prokurors toreiz gāju tribīnē padsmit reizes un panācu, ka Kristovskis atsauc savu kandidatūru," atcerējās uzņēmējs. Uz jautājumu, kurš tad kuru beigu beigās ir apspēlējis, uzņēmējs atzina - visi ir zaudējuši. "Lemberga īpašumi arestēti, pašam krimināllietas, kādas trīs vienā tiesā. Ko Skoks, Ševcovs ir dabūjuši? Tāpat viņi pie naudas nekur netiek klāt, gandrīz viss ir arestēts. Neviens nav vinnējis, un truba stāv sausa jau nez cik gadus," uzskata V.Kokalis.

Visu interviju lasi žurnālā Playboy!









Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē