Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Olu ražotāju asociācija: Pērkot olas, katrs pats var izvēlēties

"Nešaubos, ka mēs visi vēlamies nodrošināt dzīvniekiem aizvien labākus dzīves apstākļus, bet pieprasot veikaliem netirgot sprostos turētu vistu olas, aktīvistu grupa vēlas izdarīt izvēli visas sabiedrības vārdā, neņemot vērā cilvēku iespējas. Mēs nedrīkstam ignorēt faktu, ka brīvībā turētu vistu olas maksā vismaz uz pusi dārgāk, un ne mazums Latvijas cilvēku to vienkārši nevar atļauties," skaidro Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītāja Solvita Gulbe.

Piemēram, Dānijā jau šobrīd sprostos turētu vistu olas pērk tikai ap 25% patērētāju, kamēr Latvijā tie ir 98%. Šādu izvēli nosaka vispārēja valsts labklājība un dzīves līmenis.

"Vēlos uzsvērt, ka Latvijas, tāpat kā Lietuvas, olu ražotāji olas ražo saskaņā ar Eiropas Savienības pastāvošo likumdošanu, ievērojot labturības prasības. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kā kontroles institūcija regulāri pārbauda gan novietnes, gan veic saražotās produkcijas analīzes, nodrošinot pārtikas nekaitīgumu. Tāpēc, ja patiešām ir vēlēšanās mainīt dzīvnieku turēšanas kartību, šis jautājums jāskata ne veikalu, ražotāju vai pat valsts līmenī, bet gan Eiropas likumdošanas līmenī," norāda Solvita Gulbe.

No 2012. gada Eiropas Savienībā tika ieviestas stingrākas dējējvistu labturības prasības, kuras izpilda arī visi Latvijas un Lietuvas olu ražotāji. Šīs prasības ir vienas no stingrākajām pasaulē, kas arī nosaka augstāku olu cenu, ja salīdzinām ar valstīm, kurās šīs Eiropas Savienības prasības netiek piemērotas. Saskaņā ar Eiropas Savienībā noteiktajiem olu tirdzniecības standartiem, dējējvistu turēšanas veidu olu marķējumā apzīmē ar vienu no šādiem skaitļiem: bioloģiski sertificētas olas – "0"; brīva turēšana – "1"; turēšana kūtī – "2"; turēšana sprostos – "3".

Top komentāri

Lass
L
Ko visu laiku sektanti uzspiez savu viedokli parejiem.Ja grib,lai perk olas pie tantinam uz tirgus,parejie veikalos.Itka briva valsts un demokratija,katram sava izvele
Davis
D
Labprat izveletos 2. ciparu un uz augšu, bet tad jāvandās veikalā pa visiem iepakojumiem. Nevar tas ciparus salikt uz kastītes?
indulis
i
Ko es sakarā ar Lietuvas olu "skandālu" ieraudzīju? Ka izplatītais video ir viens pret vienu ar to kuru "smērēja" Latvijas olu tracī. "zaļajiem"nauda nesmird? Kuram nauda,tas pasūta "mūziku"? Atkārtojas Rīgas cirka scenārijs. Ne velti Einšteins teica ka ir divas bezgalīgas lietas : cilvēku stulbums un Visums. Pēc tam piebilda ka par Visumu viņš vēl šaubās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē