Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Zinātnes Padomes vēstule Druvietei: IZM ierēdņu neizdarības dēļ pētījumu programmām trūkst finansējuma

Latvijas Zinātnes padome nosūtījusi atklātu vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietei (Vienotība), kurā pauž viedokli, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atbildīgo ierēdņu neizdarības un nekorektās rīcības dēļ ir radies nepietiekams finansējums Valsts pētījumu programmām.

Ministru kabinetā 2.septembrī pieņemtajā Informatīvajā ziņojumā Par Valsts pētījumu programmām 2014.-2017.gadam paredzētā rīcība attiecībā uz zinātniskās darbības nodrošināšanas finansējumu būtisku samazināšanu 2017.gadā ir pretrunā ar Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam izvirzītajiem uzdevumiem būtiski palielināt zinātniskās darbības nodrošināšanas finansējumu pētījumiem no 4.4. miljoniem eiro 2014.gadā uz 16.7 miljoniem eiro 2017.gadā. 

Šāda rīcība draud ar zinātnisko pētījumu kvalitātes kritumu, kuru Latvijas zinātnes Starptautiskie vērtētāji jau tagad atzīst par nepietiekamu un aicina steidzami paaugstināt.  

Zināms, ka Ministru kabinets (MK), iesniedzot Saeimai gadskārtēju likumu par valsts budžetu, paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāku par 0,15 procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Tādēļ Latvijas zinātnes padome aicina valsts budžeta sadaļā Zinātne izdalīt atsevišķu valsts budžeta apakšprogrammu Fundamentālie un lietišķie pētījumi, lai panāktu, ka nākamos trīs gadus budžeta apakšprogrammas bāzes izdevumi saglabājas vismaz 2014. gada līmenī.

Atklāto vēstuli parakstījuši 29 Latvijas Zinātnes Padomes tematisko pētījumu projektu vadītāji un citi zinātnes pārstāvji.  



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē