Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lembergs: Novirzot daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa pašvaldībām, Alsunga pēkšņi var kļūt par bagātāko pašvaldību pasaulē

Novirzot daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumu pašvaldībām, kā to rosinājis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP), tāda neliela pašvaldība kā, piemēram, Alsunga negaidot var kļūt par bagātāko pašvaldību pasaulē, ja vien kāds no lielajiem un pelnošajiem uzņēmumiem piereģistrēs savu juridisko adresi Alsungā, aģentūrai LETA Sprūdža ierosinājumu kritiski vērtēja Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

"Uzņēmumu ienākuma nodoklis pašvaldībām nekādā veidā nevar aizstāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokli. Ja daļu uzņēmuma ienākuma nodokļa novirzīs pašvaldībām, tas attieksies galvenokārt uz Rīgu, jo tur atrodas visi lielie uzņēmumi - tādi kā Latvenergo, Latvijas Gāze, LMT un citi. Protams, ja kāda no lielajām kompānijām pēkšņi izdomās piereģistrēt savu juridisko adresi, piemēram, Alsungā, tad Alsunga kļūs par bagātāko pašvaldību pasaulē. Tā var runāt pirms vēlēšanām, bet tam nav nekāda sakara ar praktisko darbu," Sprūdža izteikumus kritiski vērtēja Lembergs.

Ventspils mērs neatbalsta arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra iniciatīvu, ka pašvaldībām varētu dot tiesības noteikt pašām savus nodokļus un jaunas nodevas. "Jebkuri jauni nodokļi ir jauni nodokļi. Šajā ekonomiskajā situācijā nevar palielināt nodokļu slogu," norādīja Lembergs, piebilstot, ka valdībai nevajadzētu aiztikt tos nodokļus, kuru saņēmējas ir pašvaldības.

Jau ziņots, ka Sprūdžs rosina būtiski mainīt pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzi. Pirms ķeršanās pie pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānisma uzlabošanas būtu nepieciešams mainīt un paplašināt pašvaldību nodokļu ieņēmumu bāzi, vakar Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātus informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Sprūdžs norādīja, ka nodokļu izmaiņām ir konkrēti piedāvājumi, proti, pašvaldību budžetos samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) īpatsvaru, bet tā vietā pašvaldību budžetos novirzīt daļu uzņēmumu ienākuma nodokļa, kā arī dot pašvaldībām noteikt pašai savus nodokļus un jaunas nodevas.

Ministrs skaidroja, ka pašreizējais nodokļu sadalījums starp valsti un pašvaldībām neveicina uzņēmējdarbības attīstību, jo jaunu ražotņu izveidošanu savos budžetos pašvaldības ne visai izjūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē