Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

LIC arodkomiteja: VM "uzbrūk" darbiniekiem, kuri ir pret reorganizāciju

Tieši tie cilvēki, kuri gan veselības ministrei Ingrīdai Circenei, gan Veselības ministrijas (VM) ierēdņiem uzdevuši jautājumus, kas saistīti ar Latvijas infektoloģijas centra (LIC) reorganizāciju, un uz kuriem, starp citu, joprojām nav saņemtas atbildes - šobrīd ir pakļauti gan psiholoģiskam spiedienam, gan tā dēvētajam "melnajam PR". Līdz šim visi pārmetumi, kas izskanējuši no VM puses, izrādījusies nepatiesība un apzināta faktu sagrozīšana.

LIC mediķiem un darbiniekiem ir jāveic savi ikdienas pienākumi, šobrīd visi esam stresā, jo ik dienu, atsaucoties dažādu jautājumu skaidrošanai - gan par atalgojumu, gan kāpēc amatpersonu sarakstā nav tieši to nodaļas vadītāju un profesoru vārdi, kuri uzdevuši "neērtus" jautājumus ministrei reorganizācijas sakarā. Protams, izskatās, ka neviens no reorganizācijas plānotājiem un īstenotājiem ar savām rokām LIC reputācijas graušanā nepiedalās - taču pietiek jau ar izteiktām, it kā nejaušām aizdomām, lai saasinātu žurnālistu un sabiedrības uzmanību - ka "tur jau kaut kas ir".

Uzskatu, ka mūsu darbinieki domā valstiski un iebilst pret reorganizāciju politiskā aprēķina dēļ. Līdz pat šim, sakarā ar VM iecerēto reorganizāciju, LIC kolektīvam nav kļuvuši saprotamāki "pasākuma" būtiskie un valstiski nozīmīgie guvumi. Līdz pat šim brīdim nav nedz izskaidroti, nedz izrunāti aspekti, kas ļautu izprast LIC likvidēšanas jēgu. Turklāt esam šīs valsts iedzīvotāji, tādēļ sašutumu raisa fakts, ka līdz šim nav dzirdēts ne vārda par to, cik lielu labumu iecere dos valstij un visai medicīnas nozarei kopumā, nav arī skaidra motivācijas iemesla, kādēļ labi strādājoša iestāde, vienīgā profesionālā infekciju slimību nozarē, tiek likvidēta. Kāds finansiāls ieguvums būs valstij un kādi uzlabojumi sagaidāmi infekcijas slimnieku veselības aprūpes jomā, cik daudz naudas tiks izlietots jaunas struktūras veidošanai un kā turpmāk funkcionēs līdz šim labi strādājoša institūcija, ko augstu vērtējuši pašu valsts un starptautiskie eksperti - tie ir tikai daļa no jautājumiem par kuriem ar mums izvairās runāt VM ierēdņi. Stingrā slepenībā tiek turēti dati, cik līdzekļu tiks atvēlēti jaunās institūcijas izveidei un darbībai ilgtermiņā. Nemaz netiek runāts par iespējamiem drošības aspektiem, kā valsts drošības tīklā funkcionēs LIC 3.bioloģiskās drošības līmeņa laboratorija. Mūsu darbam ir liela nozīme tieši valsts drošības jomā dažādu ārkārtas situāciju, t.sk., bioloģiskā terorisma gadījumos.

Savu un mūsu kolektīva satraukumu esmu šodien paudusi, uzrakstot vēstuli Valsts Ministru prezidentam, katram ministram, kurā aicinu vērtēt situāciju, atbilstoši labas pārvaldības un tiesiskuma principiem.

Tas, ka plānotā darbība nav reorganizācija klasiskā izpratnē - tik daudz mēs sapratām no sarakstes ar VM. Atvainojos par piebildi, bet šobrīd viss norāda, ka notiek politiska izrēķināšanās.

Bet tikmēr netiek izpausta vīzija par iecerēto reorganizācijas lietderību no visiem aspektiem. Ir arī aizdomas, ka gaidāmā referenduma aizsegā šis jautājums varētu tikt pieņemts šķietami "klusi, ātri un neredzami". Es, tāpat, kā viss mūsu kolektīvs, ceram, ka ministri tiksies ar kolektīva pārstāvjiem, lai pieņemtu valstisku lēmumu, jo būtībā jautājums ir par ne tikai par morāli un ētiku. Arī par valsti. Par cilvēku veselību. Par Latvijas vārdu starptautiskajā apritē. Par ārstniecības iestādi - kas ir vienīgā profesionālā ārstniecības iestāde infekcijas slimību ārstēšanā. Motivācija, ka citās pasaules valstīs tā nav - ir aplama un šoreiz tā nav pat motivācija. Hepatoloģijas Rīgas skola, Latvijas infektologi, Latvijas epidemiologi un Latvijas laboratorijas eskperti - šie vārdi ir pazīstami pasaules kolēģu vidū. Mēs lepojamies, ka esam spējuši attīstīties, sasniegt pasaules līmeni un gūt lielu starptautisku ievērību.

Kādēļ jānojauc tas, kas jau labi strādā - jautājis akadēmiķis Pauls Pumpēns. Atbildes līdz šim - nav. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē