Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LPPA: Zemās algas pasažieru pārvadātāju kompānijās jārisina kontekstā ar 2015.gada valsts budžetu

Ņemot vērā, ka aktualizējies zemo algu jautājums pasažieru pārvadājumu kompānijās, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) norāda, ka šis jautājums ir jārisina kontekstā ar 2015.gada valsts budžetu, kurā tad būtu nepieciešams papildus paredzēt tam līdzekļus.

Asociācija skaidro, ka kopš 2009.gada ir ievērojami samazinātas valsts kompensācijas zaudējumu segšanai pasažieru pārvadātājiem un attiecīgi no pasūtītāja puses nav paaugstināti tarifi, lai palielinātu ieņēmumu masu, kā rezultātā uzņēmumi bija spiesti ievērojami samazināt visus savus izdevumus.

"Pie šādas situācijas, kad kompensācijas ir no 50-60% apgrozījuma un nemainīgs tarifs, jebkuram uzņēmumam nav iespējas ievērojami paaugstināt darba algas. Tāpēc šis jautājums ir jārisina kontekstā ar 2015.gada valsts budžetu, kurā tad būtu nepieciešams papildus paredzēt tam līdzekļus," skaidro asociācijā.

Starppilsētu pasažieru pārvadājumu uzņēmuma Nordeka autobusu vadītāji, lai aizstāvētu savas tiesiskās intereses un protestētu pret zemajām algām, nolēma par labu kolektīvajai rīcībai jeb streikam, informē arodbiedrība LABA. Streiks pieteikts uz šā gada 8.novembra plkst.1 Ģertrūdes ielā 36.

Uz jautājumu, kā streiks ietekmēs uzņēmumu, LPPA skaidro, ka, pēc asociācijā esošās informācijas, streika laikā uzņēmums centīsies izpildīt visus reisus. Vienlaikus asociācijā, komentējot situāciju Nordeka, norāda, ka šādus jautājumus risina uzņēmuma koplīgums ar arodbiedrību un, cik zināms, LABA nepārstāv visus darbiniekus uzņēmumā.

Attiecībā uz reisu neizpildīšanu sabiedriskā transporta pasūtītājs - pašreiz Autotransporta direkcija - esot noteicis, cik drīkst būt procenti neizpildītu reisu, līdz kuriem vēl netiek piemērotas soda sankcijas pret uzņēmumu. Ja šis skaits tiek pārsniegts, uzņēmums tiek finansiāli sodīts.

Kā ziņots, LABA informē, ka, sākot ar šā gada 1.janvāri, minimālās darba algas apjoms ir 320 eiro pirms nodokļu nomaksas, kas "uz rokas" ir nedaudz virs 240 eiro. Tajā pašā laikā iztikas minimums vēl 2013.gadā bija vairāk par 250 eiro, informē LABA. Streiks būšot beztermiņa - turpināsies tik ilgi, kamēr vadība izpildīs arodbiedrības prasību paaugstināt minimālās darba algas stundas tarifa likmi vismaz par 25%, aģentūru LETA informēja arodbiedrība.

Savukārt uz jautājumu, vai streika dēļ nekursēs autobusi kādos maršrutos, arodbiedrībā norādīja, ka nekursēs autobusi tajos maršrutos, kuru šoferi piedalīsies streikā. Pagaidām neesot iespējams pateikt, kuri maršruti tie būs.

Nordeka līdzīpašnieks Juris Savickis skaidro, ka šis protests ir nevis pret uzņēmuma administrāciju, bet gan valsts politiku autopārvadājumu nozarē, kura ir no budžeta dotējama nozare. Viņš gan uzsvēra, ka, salīdzinot ar citiem pārvadātājiem, Nordeka ir vislielākās algas, tāpēc interesants esot fakts, kāpēc pirmie streiko tieši šī uzņēmuma pārstāvji. Viņš arī norādīja, ka Latvijā kopumā ir mazas algas - gan skolotājiem un medmāsām, gan žurnālistiem un autobusu vadītājiem. Ņemot vērā, ka valsts nepilda savas saistības un dotācijas netiek maksātas nepieciešamajā apjomā, uzņēmums jau pērn strādājis ar zaudējumiem. Valsts izvirzot nosacījumus šajā nozarē, un, ja kādreiz peļņa bija noteikta 7% apmērā, tad tagad esot labi, ja autopārvadātājiem vispār kādu naudu samaksājot.

Autopārvadātāji kā ubagi katru gadu ejot prasīt nepieciešamos līdzekļus, apgalvoja Savickis. Lai situāciju nozarē atrisinātu, esot nepieciešams, lai Satiksmes ministrija pilda uzliktās saistības. Autopārvadātāji esot apsprieduši iespēju tiesāties ar valsti, tomēr esot skaidrs, ka krīze turpinās, un šis ir budžeta jautājums, jo daudzām nozarēm trūkst līdzekļu.

Savickis arī norādīja, ka streika laikā reisi, visticamāk, netiks kavēti, jo šoferu mērķis ir "publiski izteikt savu sāpi par mazajām algām", nevis traucēt uzņēmuma darbu.

Arodbiedrība LABA jau ne vienu vien reizi pauda savu nostāju, gan protestējot un piketējot pie Saeimas un Ministru kabineta ēkas, gan individuāli tiekoties ar uzņēmumu valdēm, lai spriestu par savu biedru un šo uzņēmumu darbinieku darba algas palielināšanu. Diemžēl lielākoties sarunas beidzās bez rezultātiem, jo augstākstāvošie nav ieinteresēti savu darbinieku dzīves labklājības uzlabošanā, norāda arodbiedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē