Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta (16:30) - Ušakovs: VM pārsteidzīgo lēmumu dēļ var tikt apdraudēti rīdzinieki

Rīgas dome paudusi satraukumu sakarā ar izskanējušo informāciju par Veselības ministrijas plāniem reorganizēt Latvijas Infektoloģijas centru (LIC), portālu Diena.lv informēja Rīgas mēra pārstāve Anna Kononova.

Viņa norādīja, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) ir saņēmis LIC darbinieku vēstuli, kurā viņi pauž satraukumu par plānotajām reformām, kas būtiski skar epidemioloģiskās drošības jautājumus galvaspilsētā un valstī kopumā.  LIC darbinieki uzskata, ka centra reorganizācijas gadījumā tiks nopietni ietekmēta lipīgo infekcijas slimību diagnostika un ārstēšana, kas var apdraudēt visu sabiedrību.

A.Kononova atgādināja, ka Ministru kabineta apstiprinātajā Valsts Civilās aizsardzības plānā ir definētas LIC funkcijas, kas ir saistītas ar rīcību ārkārtas medicīniskajā un sabiedrības veselības situācijā. LIC darbība pamatojas arī uz citiem Eiropas Savienības un Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. "Veicot centra reorganizāciju, varētu tikt apdraudēta gan infekcijas slimību diagnostika, ārstēšana un epidemioloģiskā uzraudzība, gan civilās aizsardzības sistēmas un nacionālās drošības sistēmas funkciju izpilde," uzskata Rīgas domes mērs.

"Latvijas Infektoloģijas centrs ieņem ievērojamu vietu ne tikai valsts veselības aprūpes sistēmā, bet arī nacionālās drošības jomā. Likvidējot šo iestādi, var tikt nopietni apdraudēta rīdzinieku veselības drošība. Aicinu Veselības ministriju neizdarīt pārsteidzīgus lēmumus un rūpēties par sabiedrības interesēm," norāda Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs.

Savukārt Veselības ministrija noraida šos pārmetumus. "Cilvēki, ārstniecības personāls paliek tas pats, kas šobrīd ir LIC, speciālisti paliek tie paši. Bet attiecīgi valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemoloģiskās drošības jomā tiktu nodota jaunai iestādei, tātad, Slimību kontroles centram. Līdz ar to funkcijas tiek nodrošinātas, bet reorganizācija ir nepieciešama, lai efektīvāk nodrošinātu sabiedrības veselības veicināšanas funkcijas, slimības profilakses funkcijas. Ja mēs raugāmies uz ārstēšanas kvalitāti, tad tas absolūti nekādā veidā nepasliktina pacientu aprūpi," skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš atzina, ka "attiecībā uz ārstniecības personālu, tad, protams, infekcijas slimības, kādas šobrīd tiek ārstētas, tiks ārstētas arī turpmāk". "Attiecībā uz personāla iekļaušanu vienā vai otrā struktūrvienībā, tas jau nemazina kvalitāti. Kvalitāti nodrošina šie paši cilvēki, augsti izglītoti speciālisti un tajā brīdī, lai viņi šo palīdzību sniegtu kā Austrumu slimnīcas infekcijas klīnikas personāls vai kā LIC personāls, tā kvalitāte jau neatšķiras," teica O.Šneiders.

(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē