Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Pavļuts: Atbalsts dabasgāzes koģenerācijai Latvijā vēsturiski nav saskaņots ar EK

Atbalsts dabasgāzes koģenerācijai Latvijā vēsturiski nav saskaņots ar Eiropas Komisiju (EK), par ko Ekonomikas ministrija izpelnījusies pārmetumus no atjaunojamās enerģijas ražotājiem. Kā biznesa portālam Nozare.lv uzsvēra ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), atbalsts gāzes koģenerācijai nav ticis saskaņots tieši tāpat kā atbalsts atjaunojamās enerģijas ražotājiem.

Kā teica ministrs: "Augstākā tiesa savulaik esot lēmusi, ka atbalsts, kas tiek sniegts Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas ietvaros, nav uzskatāms par valsts atbalstu, līdz ar to šis jautājums neesot notificējams EK".

Pašlaik Ekonomikas ministrija (EM), īstenojot labas pārvaldības principus veic, konsultācijas ar EK par pārmaiņām enerģētikas jomā, gan attiecībā uz zaļo enerģiju, gan attiecībā uz dabasgāzi un ir gatava veikt nepieciešamo saskaņošanu.

Kā teica Pavļuts, pašlaik esot skaidri zināms, ka būs nepieciešama saskaņošana saistībā ar elektroenerģijas lietotāju atbalsta fondu. Ministrs pieļāva, ka tiks saskaņots arī tas, kā atbalsts tika sniegts līdz šim. Taču viņš uzsvēra, ka pilnīgi vienādā situācijā ir gan gāzes koģenerācija, gan atjaunojamā enerģija, atbalsts ne vienai, ne otrai vēsturiski neesot bijis saskaņots ar EK.

Pavļuts uzsvēra, ka neredz pamatu atjaunojamās enerģijas ražotāju paustajam, ka atbalsta nesaskaņošanas dēļ varētu tikt izvirzītas prasības, atmaksāt līdz šim valsts piešķirto atbalstu dabasgāzes koģenerācijai. Ministrs norādīja, ka šādai retorikai neredzot pamatu. Drīzāk esot jāraugās uz faktu, ka atbalsta intensitāte atjaunojamai enerģijai ir daudz lielāka, nekā gāzei. Kā arī varot būt bažas par dubulto atbalstu projektiem, kas saņem maksājumus obligātā iepirkuma komponentes ietvaros un saņēmuši atbalstu arī no Eiropas savienības.

Kā ziņots, Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) pārmet EM dabasgāzes koģenerācijas atbalsta nesaskaņošanu ar EK. Tādēļ LAEF draud sūdzēties EK.

LAEF konstatējusi, ka EM sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā" paredz turpināt atbalstu dabasgāzei. Šis atbalsts neesot saskaņots ar EK.

Ja EM neapstiprinās, ka plānotie normatīvi ir saskaņoti ar EK, LAEF ir gatava vērsties EK ar sūdzību pret Latvijas valsti par pretlikumīgu valstij piederoša uzņēmuma interešu lobēšanu un ES noteikto enerģētikas plānu izpildes apdraudēšanu.

Kā ziņots, valdība šodien pieņēma grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz būtiski samazināt subsīdiju atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē