Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pimenovs: Likumā jānosaka minimālā dzīvojamā platība, kuru neapliek ar nodokli

Saeimas _Saskaņas centra _frakcijas deputāts Igors Pimenovs iesniedzis grozījumus likumam Par nekustamā īpašuma nodokli, kas iekļauts likumprojektu paketē kopā ar 2013. gada budžeta projektu. Deputāts ierosina noteikt minimālo dzīvojamo platību, kuru neapliktu ar nodokli. I. Pimenova ieteikto grozījumu jau otrajā lasījumā atbalstījusi Saeimas Budžeta un finanšu komisija.

Grozījuma būtība ir šāda: daļu no deklarētās dzīvesvietas dzīvojamās platības, kas nepārsniedz 20 kvadrātmetrus vienam cilvēkam, turpmāk neaplikt ar nekustamā  īpašuma nodokli.

"Ļoti bieži pilsētas dzīvoklis vai lauku māja ir iedzīvotāju vienīgais īpašums, bet ienākumi ir tikai ģimenes pieaugušo alga. Ja mans priekšlikums tiks pieņemts, tad ar nodokli turpmāk  apliks tikai to dzīvojamo platību, kas ir lielāka par 20 kvadrātmetriem vienam ģimenes loceklim,"skaidro I.Pimenovs.

SC deputāts norāda - ja dzīvoklī oficiāli dzīvo viens cilvēks, tad ar nodokli netiks aplikti 20 kvadrātmetri, ja trīs cilvēki – jau 60 kvadrātmetri. Tādējādi triju cilvēku ģimene, kura dzīvo 65 kvadrātmetru lielā dzīvoklī, maksās nodokli tikai par pieciem kvadrātmetriem.

Tajā pat laikā personām, kurām pieder vairāki dzīvokļi vai liela dzīvojamā platība, būs diezgan daudz kvadrātmetru, kuri tiks aplikti ar nodokli. Tas atbilst Saskaņas centra centieniem aktīvi īstenot Latvijā progresīvo sistēmu nodokļu piemērošanā, kad līdz ar nodokļu bāzes pieaugumu palielinās arī nodokļu likme.

Pēc I. Pimenova teiktā, nosakot ar nodokļiem neapliekamo dzīvojamo platību, varētu atvieglot nodokļu slogu iedzīvotājiem, ja pašvaldības pacels nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Kā zināms, no nākamā gada pašvaldībām iecerēts dot lielāku brīvību nekustamā īpašuma nodokļa likmju noteikšanā. Tas paredzēts pirmajā lasījumā jau apstiprinātajos likuma Par nekustamā īpašuma nodokli grozījumos. Ja pašlaik valsts nosaka trīs nekustamā īpašuma likmju veidus dzīvojamām telpām -  0,2%, 0,4%, un 0,6% no kadastrālās vērtības, tad jau nākamgad katra pašvaldība pati varēs piemērot dzīvojamām telpām nodokļu likmi robežās no 0,2 - 1,5%.
- Iespējams, ka dažas pašvaldības var ievērojami paaugstināt likmes. Tāpēc ir jāpalīdz tiem, kuriem nav viegli izturēt nodokļu slogu, uzskata deputāts.

I.Pimenovs pieļauj, ka, pieņemot viņa priekšlikumu, lielāku nozīmi iegūs dzīvesvietas deklarēšana. Latvijas iedzīvotāji būs ieinteresēti deklarēties faktiskajā dzīvesvietā. Vairāku dzīvokļu īpašnieki varēs optimizēt nodokļu maksājumus, reģistrējot dzīvesvietu pēc saviem ieskatiem.

Šis priekšlikums ir viegli piemērojams arī īrējamai dzīvojamai platībai. Tas varētu motivēt noslēgt legālus īres līgumus.

Top komentāri

Tieši tā!
T
Jāņem vērā,ka 2010.gadā nekustamā īpašuma nodoklis tika dubultots arī ģimenes vienīgajam mājoklim! Un,ja jau tagad tiek runāts pat par nekustamā'īpašuma nodokļa piecpadsmitkāŗšošanu,tad visticamāk tas visiem arī pašiem mazākajiem īpašumiem-vien- un divistabu dzīvokļīšiem daudzstāvu paneļmājās ar Rīgas siltuma bezskaitītāju apkuri, tiks dubultots atkārtoti!
Vērotājs
V
Priekšlikums saprātīgs un atbalstāms
saule
s
Laba doma,neskatoties uz to,ka man ir lielāka dzīvojamā platība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē