Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Rinkēvičs: Austrumu partnerības samits Rīgā būs vēsturisks izaicinājums

Tuvojoties Rīgas samitam, ir vērojama Krievijas retorikas palielināšanās pret Austrumu partnerību, tāpēc Austrumu partnerības samits Rīgā būs vēsturisks izaicinājums un vienlaikus jautājums būt vai nebūt pašai partnerībai turpmāk, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Rinkēvičs Helsingerā un Kopenhāgenā, uzrunājot klātesošos Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) ārlietu ministru sanāksmē, uzsvēra, ka Austrumu partnerības samitā Rīgā ir svarīgi nodrošināt augstu politisko pārstāvību, tostarp ārlietu ministru piedalīšanos.

"Tuvojoties Rīgas samitam, ir vērojama Krievijas retorikas palielināšanās pret Austrumu partnerību, tāpēc Austrumu partnerības samits Rīgā būs vēsturisks izaicinājums un vienlaikus jautājums būt vai nebūt pašai partnerībai turpmāk. Samitā ir jāsniedz skaidra un reālistiska valoda, piemēram, mobilitātes jomā Gruzijai un Ukrainai. Partnervalstis ar lielām cerībām raugās uz Rīgas samitu, kas ir arī saprotami, tādēļ ir jārod saprātīgs kompromiss par Rīgas deklarācijas valodu," norādīja ministrs.

Runājot par situāciju Ukrainas austrumos, Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka pamiera pārkāpumi un smagā bruņojuma izmantošana turpinās. Viņš arī norādīja, ka Eiropadomes lēmums sasaistīt sankciju režīmu ar Minskas vienošanos izpildi liecina par Eiropas Savienības (ES) spēju saglabāt vienotu, konsekventu un adekvātu politiku attiecībā pret Krievijas rīcību. Šī iemesla dēļ arī turpmāk ir izšķiroša Minskas vienošanos praktiskā īstenošana, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Tāpat Rinkēvičs pauda pārliecību, ka stratēģiskās komunikācijas un mediju vides jomā ES ir jāstrādā trīs galvenajos virzienos: stratēģiskās komunikācijas spēju uzlabošanā, mediju brīvības un kvalitātes, kā arī mediju lietotpratnes, kritiskās domāšanas veicināšanā.

"Ir dažādas paralēlas iniciatīvas stratēģiskās komunikācijas jomā - gan ES, gan NATO ietvaros, taču ir nepieciešams koncentrēties uz vienotu rīcību, lai sasniegtu vēlamo rezultātu," pauda ministrs.

Kā ziņots, Latvija kā ES Padomes prezidējošā valsts 21.maijā un 22.maijā Rīgā rīkos vienu no svarīgākajiem prezidentūras ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samitu. Paredzēts, ka sanāksmē piedalīsies 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība, tostarp Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Rīgas samits būs pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Plānots, ka samitā tiks izvērtēti sākotnējie asociācijas līgumu pagaidu īstenošanas rezultāti. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu. Tāpat ES apliecinās stingru politisko un praktisko atbalstu asociācijas līgumu īstenošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē