Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Šmits: Aldara preču zīmei ir vērtība tikai Latvijā

Latvieši dzer latviešu alu. Katrā ziņā tādu alu, kas tiek saukts latviski – Tērvetes, Bauskas, Brālis, Brengulis, Zelta, Apinītis... Ali ar ārzemju nosaukumiem nekad īsti nav iekarojuši vairāk par 10% no Latvijas alus tirgus. Tieši tāpēc, ka latvieši nedzer alu, kas saucas Carlsberg vai Tuborg, Carlsberg bija spiests nopirkt Aldari. Nevis kā rūpnīcu, bet kā preču zīmi ar lielu tirgus daļu (ziedu laikos ap 50% no alus patēriņa Latvijā). 

Carlsberg nekad nav interesējis ražot Latvijā, dot kādam darbu vai maksāt nodokļus mūsu valstij. Viņi tikai vēlas pelnīt izmantojot Aldara vārdu. Normāli. Katram savas intereses. Tieši tāpat, kā mums – saglabāt senāko un lielāko alus ražotni Latvijā, dot Latvijas cilvēkiem darbu un valstij nodokļus, eksportēt un attiecīgi atvest ārvalstnieku naudu uz Latviju.

Un šoreiz, pilnīgi noteikti, mēs to varam ietekmēt, jo biznesā "Dievs" ir klients, jeb tas kuram ir nauda. Nauda ir mums, tiem, kas līdz šim ir dzēruši Aldara alu. Nav svarīgi vai Apinīti stipro vai Aldara luksus. Ja mēs nolemsim tos vairs nepirkt, Aldara preču zīme rīt no rīta būs nulles vērtībā. Sākot rīkoties jau tagad, pirms rūpnīcas slēgšanas, mums ir visas iespējas piespiest Carlsberg mainīt lēmumu. 

Tas reiz jau ir redzēts, jeb kā franči saka: "déjà vu". 

Pirms desmit gadiem Nestlé, kas bija nopirkusi minerālūdeni Perrier, vēlējās slēgt vēsturisko ražotni Francijā. Arodbiedrības ar Francijas valdības netiešu atbalstu nolēma rīkoties. Tika organizēta plaša kampaņa tajā skaitā tiesu darbi pret Nestlé. Ideja bija tieši tāda – īsts Perrier ir tikai Francijā ražotais. Tā kā Perrier lielākais noiets (ap 50%) joprojām bija Francija, Nestlé saprata, ka zaudējumi slēdzot rūpnīcu Francijā būs nesalīdzināmi lielāki par plānotajiem ieguvumiem no rūpnīcas pārcelšanas uz Austrumeiropu. Perrier ražotne Francijā turpina strādāt joprojām.

Aldara preču zīmei vērtība ir tikai Latvijā. To vērtību ietekmējam mēs paši. Un ja mēs – latvieši, atteiksimies pirkt importēto Aldari, Carlsberg ļoti iespējams būs spiests saglabāt ražošanu, darba vietas un nodokļus Latvijā.

Savukārt, Perrier piemērā ir ziņa visiem iespējamajiem arodbiedrību bosiem un ministriem Latvijā - ja jūs neko nespēsiet vai negribēsiet darīt, lai aizstāvētu Aldara darbinieku un Latvijas valsts intereses, skaitiet, ka esat atlaisti. Jeb kā franči saka: "déjà vu!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē