Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Točs: Circene latvieti par eiropieti, šķiet, neuzskata

Gadās, ka realitātē ir tieši otrādi, nekā liktos, tam vajadzētu būt. Ārzemnieks, finansists, Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvis ir humānāks pret mūsu sabiedrību nekā Latvijas veselības ministre. SVF kritiski vērtē plānus ierobežot veselības aprūpi tiem, kuri nesamaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas ir Ingrīdas Circenes ideja numur viens.

Sausajam grāmatvedim, kas neredz cilvēkus, bet tikai skaitļus, it kā vajadzētu būt SVF pārstāvim. Ir tāds priekšstats. Savukārt tieši Latvijas veselības ministram vajadzētu stāvēt un krist par dzīvu Latvijas cilvēku, nevis skaitli. Veselības ministram veselības aprūpei - nevis kam citam - būtu jābūt pirmajā vietā. Efektīvi iekasētiem nodokļiem būtu jārūp finanšu ministram un VID. Veselības ministrei it kā būtu jārūp veselībai pāri visam.

Tomēr tieši Marks Grifitss runā par to, ka bērni nav vainīgi par vecāku grēkiem, par to, ka ir bīstami, ja cilvēks nemaksā nodokļus un viņam ir ierobežota piekļuve ārstam, jo viņš neārstējas, bet slimības ir lipīgas, tās izplatās, progresē. Arī tīri no budžeta viedokļa ir riskanti ielaist slimības, jo par ielaistu slimību ārstēšanu slimnīcā valsts vēlāk samaksā dārgāk.

Tomēr Ingrīda Circene ir dzelzs lēdija un nepiekāpsies. Iespējams, Ingrīda Circene labāk pazīst mūsu sabiedrību nekā attīstīto valstu kultūrā uzaugušais Marks Grifitss, kurš, iespējams, arī Latviju pieskaita pie Rietumiem. Ingrīda Circene latvieti par eiropieti, šķiet, neuzskata. Eiropiešus parasta vada ar motivāciju un labvēlību. Ar represijām, pletnes metodēm valda Austrumu despotijās.

Labēja un rietumnieciska politika būtu būtiski samazināt nodokļus un būtiski uzlabot VID darbu. Saistīt veselības pieejamību ar tiešu nodokļu nomaksu nav labēja - tā ir represīva politika.

Protams, ir taisnība arī Ingrīdai Circenei un tiem nodokļu maksātājiem, kuri samaksā par nemaksātājiem. Tomēr, ja ēnu ekonomika ir 40-50% - puse valsts nemaksā nodokļus -, nevar būt vainīga atsevišķu personu subjektīva rīcība. Mēs nevaram uzskatīt pusi iedzīvotāju par noziedzniekiem. Acīmredzot nodokļu sistēma nestrādā saknē - un arī pilda tikai tādu budžetu, kas neapmierina vajadzības. Te gadu garumā izstiepts IIN samazinājums par pāris procentiem problēmu neatrisinās.

Latvijas nodokļi nospiež cilvēku vairāk nekā citās Eiropas valstīs, kaut arī mūsu ienākumi ir vieni no mazākajiem Eiropā. No Latvijas emigrē ne tikai bezdarba, bet arī nodokļu spaida dēļ - turklāt ne jau kāda viena nodokļa dēļ, bet kopumā. 20 ES valstīs PVN pārtikai ir 0-7%, bet slauktuvē Latvijā - 22%. Un tas ir tikai viens, bet ļoti būtisks piemērs valsts attieksmē pret cilvēku. Būs vēl viena represija - būs vēl daudz emigrantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē