Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Točs: Dod Dievs, ASV otru tādu partneri kā Latvija

Mazas valsts komplekss esot tas, ka mēs sakāpināti uztverot lielvalsts amatpersonu pamācības, ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizītes kontekstā sacīja kāds politologs. Manuprāt, mazas valsts komplekss drīzāk ir tas, ka mēs muti vaļā bez savas nostājas kā pēdējā patiesībā zem saules klausāmies katrā lielvalsts pārstāvja pamācībā.

Mazajā valstī Singapūrā ir aizliegta košļājamā gumija. Kā transnacionālās korporācijas kaut ko tādu ir pieļāvušas? Jūs domājat, ka uz Singapūras valdību, pirms tika pieņemts šāds lēmums, netika izdarīts spiediens?

Atcerēsimies paši savu kokakolas sāgu, kad toreizējais veselības ministrs Gundars Bērziņš ierosināja aizliegt cukurdzērienu un čipsu tirdzniecību skolās. Bija milzīgs ASV vēstniecības spiediens, lai šāds lēmums netiktu pieņemts. Tomēr Latvija ir rīkojusies pēc sava prāta, domājot vispirms par saviem jaunajiem pilsoņiem un viņu veselību un pēc tam par citu valstu korporāciju interesēm, brīvās tirdzniecības principiem un peļņu.

Tie ir divi piemēri, kas rāda, ka mazai valstij var būt savs no ASV atšķirīgs viedoklis. Tas tiek pieņemts un respektēts, ja nostāja ir pamatota, stingra un nav vērsta pret cilvēka tiesību principiem un demokrātiju.

Mūsu līderiem vajadzētu saņemties pašcieņu un beigt šo vienvirziena komunikācijas praksi, kur mums pārmet cilvēktiesību pārkāpumus un pamāca iekšpolitikā. Vai kāds Latvijas valstsvīrs ir publiski pārmetis Amerikas Savienotajām Valstīm to ārprātīgo nolaidību finanšu tirgu regulācijā, kuras dēļ izcēlās pasaules finanšu krīze, kurā viens no lielākajiem cietējiem izrādījās Latvijas ekonomika un Latvijas tauta? Vai mēs braucam uz Vašingtonu un runājam par nepieciešamību konsolidēt ASV budžetu, pamācot, ka vajag taupīt, nevis emitēt jaunus dolārus, lai stimulētu ekonomiku? Mēs tā nedarām.

Jā, ceturtdien vienas dienas vizītē pie mums bija ieradusies ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Latvija ir simtā valsts, uz kuru vizītē devusies valsts sekretāre Klintone, kļūstot par visvairāk ceļojušo ASV valsts sekretāri. Tāpēc nepārvērtēsim šīs vizītes nozīmi, lai cik svarīgas būtu mūsu stratēģiskās attiecības ar ASV. Turklāt tās noteikti neuzlabosies no izdabāšanas un klanīšanās. Tās jau pašlaik ir maksimāli labas.

Dod Dievs, Amerikas Savienotajām Valstīm otru tādu partneri kā Latvija. Mēs esam atbalstījuši un atbalstām visas svarīgākās ASV ģeopolitiskās iniciatīvas, sākot ar kariem Irākā un Afganistānā un beidzot ar regulējumu Lībijā.

Dažkārt mūsu atbalsts ASV un Izraēlas pozīcijai ir tik stingrs, ka pārspēj citu Eiropas valstu pozīciju, ar kurām mums arī ir svarīgas attiecības. Tāpēc iztiksim bez pārmetumiem, būsim draugi un partneri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē