Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Točs: Izglābtais deputāts Dzintars Zaķis

Publiskajā telpā lietām nav mēroga, un simtiem tūkstošu cilvēku emigrācija no valsts ir apmēram tas pats, kas pārāk dārgs tualetes pods vai nesamaksāts nodoklis par mašīnu. Tāpēc ļoti iespējams, ka Dzintara Zaķa gandrīz gadu pa medijiem vazātās nedienas ar volvo džipa iegādi varas partijas Vienotība reitingam ir izmaksājušas dārgāk nekā pārmetumi par nepareizi veidoto valsts politiku, kuras dēļ cilvēki turpina pamest savas ģimenes, mājas un Latvijas valsti.

Tomēr Dzintars Zaķis ir noturējies kājās. Un tas ir vērā ņemams panākums, neskatoties uz Vienotības draudzību ar KNAB, politisko kontroli pār VID un varas pozīcijām vispār. KNAB nav konstatējis nekādus pārkāpumus partijasVienotība Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa rīcībā saistībā ar automašīnas iegādi.

Un, iespējams, KNAB tiešām nav konstatējis nelikumības tāpēc, ka nekādu nelikumību nav bijis, lai gan Dzintara Zaķa darījums izskatās neglīti. Tomēr jebkuram cilvēkam, arī Saeimas deputātam, ir tiesības likuma ietvaros aizstāvēt savas intereses. Tajā skaitā nemaksāt nodokļus vairāk, nekā iespējams to darīt, gudri optimizējot nodokļus. Izbeigsim vienreiz šo liekulību, un Zaķa gadījums to pierāda. Nodokļu optimizācija, vienalga, vai izmantojot vietējās nodokļu likumdošanas nianses sev par labu vai veidojot ofšora uzņēmumus, nav nekas nedabīgs, bet ir plaši izplatīta un normāla prakse brīvā, pilsoniskā, kapitālistiskā sabiedrībā, kur nevienam nav pienākums mirt par valsts kasi.

Pilnīgi skaidrs, ka deputātam Zaķim negribējās maksāt nodokli. Par 8800 eiro ir vērts paraudāt partijas ētikas komisijā. Nav vērts zaudēt frakcijas vadītāja amatu, izlidot no partijas un politikas. Un pēdējais nav noticis, tāpēc Dzintaru Zaķi var apsveikt.

Nebija viegli no pagājušā gada jūnija grozīties un svīst, atbildot uz jautājumiem. Tomēr Dzintaram Zaķim ar kolēģu, partijas biedru un pat plaša žurnālistu loka atbalsta palīdzību ir izdevies izdarīt to, ko nekad nebūtu izdevies izdarīt mazāk godīgam citas partijas biedram. Vienotību medijos mīl, tāpēc Dzintars Zaķis ir saglabājis gan amatus, gan savu vietu politikā. Nav šaubu, ka jebkuras citas partijas biedrs līdzīgā gadījumā, visticamāk, būtu apēsts bez sāls un nolīdzināts ar zemi.

Un ir brīnums, ka ir nostāvējis pat šis Vienotības biedrs. Kam ir izskaidrojumi. Vai nu Vienotībā nav nemaz tik daudz cilvēku, kas ir spējīgi aizstāt cits citu valsts amatos. Vai arī Dzintars Zaķis ir patiešām neaizstājams kadrs. Vai varbūtVienotībai lielās līnijās ir pilnīgi nospļauties par kādu izņēmumu uz kopējā fona sabiedriskajā domā, kuru viņi paši kontrolē, kā viņiem šķiet. Un varbūt viņiem neliekas nemaz tik nepareizi.

Ja kāds sarīkotu aptauju žurnālistu, dažādu „ekspertu" un citu ierasto viedokļa paudēju vidū, te Vienotības reitings būtu pat apgriezti proporcionāls reitingam sabiedrībā. Un tāpēc pat tādi gadījumi kā skandāls par Dzintara Zaķa nenomaksāto nodokli par džipu gan, protams, mazina varas partijas reitingu, taču neapdraud tās pozīcijas saknē. Katrā ziņā es divdesmit gadu praksē neatceros gadījumu, ka kādai citai partijai presē tiktu piedots tik daudz, cikVienotībai un tās biedriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē