Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Točs: Tikpat labi kā domu dažādība internetā izplatās arī domu vienveidība

Iedegas sarkanā gaisma luksoforā - apstājieties, iedegas zaļā - ejiet. Kredītreitingu pazemina - dariet vienu, paaugstina - citu. Vienkāršs stimuls - un vesela valsts bez jebkādas acīmredzamas piespiešanas automātiski rīkojas, iedegoties vienkāršam plusiņam vai mīnusiņam monitorā.

Īso vēstījumu vietni Twitter ASV vadītāji uzskata par vienu no valsts pārvaldīšanas rīkiem, nevis blogu popularitātes gūšanai un lieto pat diplomātiskiem mērķiem. Tas ir ērts ar savu neticamo ziņojuma ātrumu un momentānu reakciju uz stimulu. Twitter ir fantastiska iespēja.

XXI gadsimta pasaulē, kas tiek pārvaldīta galvenokārt ar uzvedības, rīcības un domāšanas matricu, nevis fiziska spēka palīdzību, sociālie tīkli, un it īpaši ātrās manipulācijas līderis Twitter, iegūst sevišķu lomu. Tā ir neizbēgama interneta pasaules realitāte, pret ko iebilst ir tas pats, kas svecei cīnīties pret elektrību.

Būsim zaļi, izslēgsim uz piecām minūtēm elektrību! Varam izslēgt uz piecām minūtēm Twitter, bet no tā nekas nemainās. Veselīgāk ir dzīvot mežā, bet mēs dzīvojam pilsētās. Līdz ar to diskusija, vai vispār ir labi, ka internets un sociālie tīkli ienāk politikā - un ieņem ne tikai tradicionālo mediju, bet arī citu institūciju vietu -, ir bezjēdzīga. Twitterpasaule ir realitāte, laipni lūgti tajā.

Globālais ciemats, kuru XX gadsimta vidū pareģoja viedais mediju guru Māršals Maklūens, tiešām ir ciemats. Īstā ciematā ar kaimiņu var parunāties, neizejot no mājas. Internetā, neizejot no mājām, var parunāties ar jebkuru jebkurā pasaules malā. Katrs ir kaimiņš. Un tas ir lieliski.

Komunikācija, reklāma, mārketings, bizness, izglītība, ekonomika vai politika. Visur interneta iespējas ir milzīgas, un mēs visi tikai mācāmies tās izmantot. Sākot ar Bilu Geitsu un beidzot ar caurmēra lietotāju. Iespējams, pat Stīvs Džobss zināšanas papildina labākā pasaulē. Tomēr novērtēsim spēku.

Baraka Obamas sekotāju skaits Facebook ir 33,3 miljoni, Twitter - 23,3 miljoni. Pasaulē populārākās Twitter lietotājas popzvaigznes Lēdijas Gāgas sekotāju skaits tviterī ir 31,2 miljoni. Un skaitļi augs. Televīzijas ziņu kanāla CNN auditorija pagaidām ir lielāka. Bet vai ir daudz mediju, kas var lepoties ar 20 vai 30 miljonu auditoriju?

Iedomājieties, ka šie desmitiem miljonu retvīto, liek draugos un tamlīdzīgās vietās vai vienkārši komunicē savā starpā. Tas ir vilnis! Tā ir īstā Twitter revolūcija. Par Twitter nemieriem dažkārt sauktie notikumi arābu valstīs vai Krievijā ir tikai sīkas fiziskas izpausmes procesā, kas kā revolūcija drīzāk ir līdzīgs industriālajai revolūcijai. Un politiskie režīmi ir mazākais, ko tā maina.

Turklāt demokrātija - laba vai slikta - mums jau ir. Problēma ir tā, ka impulsi, kas kā džins no pudeles tiek izlaisti ārā, ir mūsos pašos. Un, ja mēs neesam brīvībai un demokrātijai gatavi, mēs varam no tās ļoti ātri šķirties. Industriālā revolūcija radīja gan Rietumu tipa demokrātijas, gan Staļina un Hitlera totalitārismu. Bet interneta revolūcija ir solis tālāk.

Tikpat labi kā domu dažādība internetā izplatās arī domu vienveidība. Turklāt vienveidībai ir priekšroka, jo vienādas svārstības rada lielāku vilni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē