Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vaidere: ACTA mērķis ir novērst viltojumus un aizsargāt autortiesības

Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma (ACTA) mērķis ir novērst viltojumus un aizsargāt autortiesības, paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V).

No Latvijas ievēlētā EP deputāte strādā Starptautiskajā Tirdzniecības komitejā, kurā, līdzīgi kā divās citās EP komitejās, tiek spriests par ACTA. Jau nākošajā nedēļā komitejā tiks apspriests ACTA teksts, bet komitejas gala balsojums paredzēts jūnijā.

"Mums nevajag atbalstīt Ķīnu, ar kuras viltojumiem tiek grauta Eiropas Savienības (ES) ekonomika," sacīja Vaidere, piebilstot, ka ASV pozīcija attiecībā uz autortiesību aizsardzību bijusi vēl stingrāka, pat vēloties pieprasīt cietumsodu par šāda veida noziegumiem.

Deputāte uzsvēra, ka ACTA teksts publiskai apspriešanai bijis pieejams jau no 2010.gada. "Žēl, ka Latvijas Interneta asociācija nav radusi iespēju iepazīties ar nolīguma tekstu, un es baidos, ka tā to joprojām nav izdarījusi," komentējot asociācijas bažas, sacīja Vaidere.

Ja asociācijai esot "nopietni apsvērumi", tie kā jebkuras organizācijas iebildumi tiks uzklausīti no deputātu puses, solīja Vaidere, minot, ka nolīgumā nekādā mērā netiek pieļauta privātpersonu izspiegošana.

Kā ziņots, Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs, komentējot nolīgumu, norādīja, ka nolīguma ideja principiāli nav pieņemama. Viņš atzina, ka asociācija vēl nav izstrādājusi savu pozīciju, jo par šāda dokumenta esamību uzzināja pirms dažām dienām. Paužot savu personīgo viedokli, Šeļmanovs-Plešs norādīja, ka neatbalsta Latvijas rīcību, parakstot nolīgumu, kā arī aktu, pēc būtības. Dokuments faktiski paredz, ka ir jāizspiego cilvēki, lai nodrošinātu autortiesību aizsardzību, un tas, viņaprāt, ir pašā saknē nepareizi.

Savukārt Ekonomikas ministrija (EM), reaģējot uz kritiskajiem komentāriem par pievienošanos šim nolīgumam, norāda, ka ACTA pēc būtības neparedz neko vairāk, kā jau noteikts ES tiesību aktos saistībā ar intelektuālo īpašumtiesību aizsardzību, un viss, kas līdz šim ir bijis likumīgs, būs likumīgs arī saskaņā ar ACTA. EM apgalvo, ka ACTA neparedz cilvēku izspiegošanu, lai nodrošinātu autortiesību aizsardzību, un arī interneta pakalpojumu sniedzējiem lietotāji nebūs jāizspiego.

Jau ziņots, ka "Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu starp ES un tās dalībvalstīm, Austrāliju, Kanādu, Japānu, Korejas Republiku, Meksikas Savienotajām Valstīm, Marokas Karalisti, Jaunzēlandi, Singapūras Republiku, Šveices Konfederāciju un Amerikas Savienotajām Valstīm" vakar Latvijas valdības vārdā parakstīja vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē