Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Viņķele no Kijevas: Pēc cilvēku domām šīs būs godīgākās vēlēšanas Ukrainas vēsturē

Šīs, pēc vēlētāju domām, būs pirmās patiesi demokrātiskās vēlēšanas Ukrainas vēsturē – vēlētāju aktivitāte Ukrainas galvaspilsētā Kijevā ir liela, un cilvēki ir noskaņoti optimistiski, portālam Diena.lv telefonsarunā pastāstīja Saeimas deputāte Ilze Viņķele (Vienotība), kura Latvijas delegācijas sastāvā novēro Ukrainā svētdien notiekošās prezidenta vēlēšanas.

"Vēlēšanu pamatiezīme – ārkārtīgi liela aktivitāte, ļoti daudz cilvēku vienā iecirknī. Cilvēki saprot, ka šis ir jautājums par valsti. Jaušama cerīga noskaņa, ka vēlēšanas varētu būt kā pagrieziena punkts, lai pārtrauktu separātistu darbību," pauda Viņķele.

Vēlētāju aktivitātes dēļ iecirkņos valda samērā liels haoss, jo iecirkņa telpas ir nepiemērotas tik lielam cilvēku daudzumam, tāpat telpas nav pieejamas arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Tomēr bez šīm problēmām pašā vēlēšanu procesā pārkāpumi nav konstatēti.

"Aģitācijas pārkāpumi nav konstatēti. Vēlēšanu komisijas locekļi ir motivēti un pacietīgi," novērojumos dalījās Viņķele. "Šīs, pēc sastapto vēlētāju domām, varētu būt godīgākās un demokrātiskākās vēlēšanas, kādas Ukraina pieredzējusi. Lielā mērā pateicoties milzīgajai starptautiskajai uzmanībai un novērotāju skaitam,"  piebilda Latvijas pārstāve. Turklāt šoreiz laika trūkuma un citu apstākļu dēļ prezidenta amata kandidātiem nebija iespēju ķerties pie vecajiem priekšvēlēšanu trikiem un viedokļu manipulācijas.

Ukrainas iedzīvotāji ir arī optimistiski noskaņoti par iespējām atgūt anektēto Krimu. Doņeckas un Luhanskas apgabalu atgūšana no separātistiem tiek uztverta kā pašsaprotama.

Jau vēstīts, ka Kijevā vēlēšanu dienā atmosfēra ir mierīga un vēlēšanas norit bez būtiskiem starpgadījumiem. Sarežģītāka situācija ir separātistu darbības reģionā valsts austrumos – Doņeckas un Luhanskas apgabalā. Tur daļa vēlēšanu iecirkņu slēgti vai bloķēti, lai liegtu cilvēkiem iespēju balsot. Tomēr Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks paziņojis, ka separātistu centieni izjaukt vēlēšanas ir cietuši sakāvi. "Visi centieni izjaukt vēlēšanas, kurus, pirmkārt, īstenoja Krievija un tās finansētie teroristi, cieš sakāvi," sacīja premjers un uzsvēra – Ukrainai būs leģitīmi ievēlēts prezidents.

Tāpat ziņots, ka 22. maijā Ukrainā ieradās novērotāju grupa no Latvijas. Delegācijā ir Saeimas deputāti Valdis Liepiņš (Reformu partija), Ilze Viņķele (Vienotība), Inese Aizstrauta (ZZS), Edmunds Demiters (Reformu partija) un Jānis Dombrava (NA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē