Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zanders:Politiķi žēlojas par apnikumu un spēku izsīkumu, bet prom neiet

Politiķi nereti sūrojas, ka ļaudis viņu darbu vērtē apriori nosodot, pavirši, ar aizdomām utt. Tomēr daudzi no viņiem demonstrē ne mazāk krāšņu iecietības trūkumu. Aizvadītajā nedēļā gadījās satikt divas amatpersonas, kuras savukārt savstarpēji bija iepriekš satikušās pārrunāt «lietas» pie pusdienu galda.

Abu vēlākais vērtējums par sarunu biedru - «es tev bez pārspīlēšanas saku: pilnīgs idiots!». Un pēc tam sēdi, pārcilā prātā to, ko zini par abiem, un mēģini saprast: labi, var atšķirties viedokļi, bet kāpēc uzreiz «idiots»... Diezgan ilgi apgrozoties šajās aprindās un privāti uzklausot politiķu un amatpersonu savstarpējos vērtējumus, jāsecina, ka dominē «pilnīgs vāks», «pilnīgs kosmoss», «pilnīgs čau» un virkne versiju no krievu valodas. Ciniskāk noskaņotie varbūt teiks, ka tā vienkārši ir reālās situācijas konstatācija, tomēr atļaušos saglabāt ilūziju, ka tik traki arī nav.

Lai kā arī būtu, ja spriež pēc politiķu verbālajām atklāsmēm, jāsecina, ka viņu pašsajūta ir apmēram tāda: vēlētāji nenovērtē manu darbu, kolēģi - idioti. Nu, šausmīgs darbs! Bet vēl trakāk, ka cilvēks mokās, žēlojas par spēku izsīkumu un apnikumu - «kam man tas vispār vajadzīgs?!» -, bet... prom arī neiet. Šķiet, ikvienā profesijā strādājošajiem laiku pa laikam rodas nogurums, vilšanās sajūta, tomēr nezinu, kurā vēl ir tāds diskomforts (vismaz ja ticam pašu politiķu teiktajam) un vienlaicīga nevēlēšanās no šī diskomforta atbrīvoties, piemēram, dodoties kaut uz laiku pastrādāt citā lauciņā. Šo pašmocību papildina politisko aprindu mūžīgās pārslodzes pašsajūta, kas arī ir intriģējoša tēma, jo grūti saprast, kā viņi pamanās pārstrādāties. Proti, daudzos jautājumos godājamie sarunu biedri neslēpti «peld», tātad neizskatās, ka garas stundas tiek pavadītas, studējot likumprojektus un pētījumus. Izrādās, ir tāds jēdziens - «man ir nebeidzamas tikšanās». Viedokļu uzklausīšana. Konsultācijas. Ar cilvēkiem. (Vai ar jau pieminētajiem «idiotiem» un «pilnīgo kosmosu».) Grafiks saspringts, politiķis dienas beigās noskrējies slapju muguru, tikai diezgan grūti saprast, par ko šīs intensīvās sarunas ir bijušas. Rodas sajūta, ka politiķis ir kā pārdevējs aiz letes, kurš dienas laikā pārmij kādu vārdu ar vairākiem desmitiem ļaužu, tiesa, nevarētu teikt, ka šī komunikācija ir saturiski dziļa.

Īsi sakot, tā ir ļoti savāda profesija. Savukārt, ja beidzam ironizēt, jāatgādina, ka - labi vai slikti - tomēr šie ļaudis pieņem lēmumus, kas skar mūs visus. Attiecīgi aprakstītā dīvainā gaisotne nav tikai kaut kāda slēgta klubiņa iekšējā problēma. Mūsu visu interesēs ir, lai politiķis kļūtu par normālu profesiju kā jebkura cita. Lai šiem cilvēkiem kaut cik patīk tas, ko viņi dara, tomēr lai viņi nepārvērtē savu nozīmi. Lai viņi saprot, ka ir tāda lieta, kā pašmērķīga rosība un nelaime iestigt sīkumos (kā uz manu publisku izteikumu reaģē t. s. eksperti, kāds zemteksts ir konkurenta steigā izspļautam paziņojumam presei, kuram nekāda zemteksta patiesībā nav utt.). Lai viņi neaizmirst, ka dažkārt nenovērtēti jūtas arī mediķi, policisti un vēl simtiem profesiju, tomēr, par laimi, vairumā gadījumu tas nenozīmē atmešanu ar roku savam darbam. Un lai viņi nezaudē humora izjūtu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē