Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ždanoka: Nepieciešamos parakstus krievu kā ES oficiālās valodas atbalstam izdosies savākt

Nepieciešamos parakstus ar atbalstu krievu kā oficiālai Eiropas Savienības (ES) valodai ir iespējams savākt, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL).

Deputāte sacīja, ka oficiāli par parakstu vākšanu tiks lemts marta beigās paredzētajā Eiropas brīvās alianses kongresā, un parakstu vākšana varētu tikt uzsākta jau 1.aprīlī. Parakstu vākšanas kampaņai būtu atvēlēts gads.

Pēc Ždanokas teiktā, parakstu vākšana neizmaksātu dārgi, jo atbalstu krievu valodai kā ES oficiālajai valodai varētu paust arī internetā. Kampaņu finansētu atsevišķas partijas un sabiedriskās organizācijas.

Jau ziņots, ka eiroparlamentāriešu grupa Eiropas brīvā alianse, kura kopā ar "zaļajiem" veido ceturto lielāko EP politisko grupu, atbalstījusi Ždanokas priekšlikumu sākt parakstu vākšanas kampaņu, lai rosinātu noteikt vairākām Eiropas tradicionālajām valodām, tostarp krievu valodai, oficiālās ES valodas statusu, pirmdien vēsta laikraksts Čas.

Tiek rosināts piešķirt oficiālās ES valodas statusu vairāku tautu valodām, kurām nav pašām savas valsts ES teritorijā. Šādu statusu plānots piešķirt basku, kataloņu, korsikāņu un vēl vairākām valodām, tostarp arī krievu valodai.

Kā vēsta laikraksts, lai šo iniciatīvu īstenotu, nepieciešams savākt kopumā miljons parakstu vismaz septiņās ES valstīs. Paraksti tiks vākti Lielbritānijā, Francijā, Spānijā, Nīderlandē, Vācijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā. Katrā valstī nepieciešams savākt noteiktu skaitu parakstu, piemēram, Latvijā jāsavāc 6000, bet Lielbritānijā - 54 000 parakstu.

Ņemot vērā, ka tiek rosināts pieņemt lēmumu par vairākām valodām, un to, ka piecas Eiropas brīvajā aliansē esošās partijas ir valdošās partijas savos reģionos, izredzes savākt parakstus laikraksts vērtē ka reālas.

Ja nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts, šī iniciatīva tiks iesniegta Eiropas Komisijā, kurai tā jāizskata un jāiesniedz EP un ES Padomei.

Ja minēto iniciatīvu izdosies realizēt, tas nozīmēs, ka visām iniciatīvā norādītajām valodām, tostarp krievu valodai, būs ES oficiālās valodas statuss, kas ļaus šajās valodās komunicēt ar ES institūcijām.

Martā notiks Eiropas brīvās alianses ģenerālā asambleja, kurā tiks apspriests parakstu vākšanas organizēšanas plāns.

Jau ziņots, ka savulaik Eiropas krievu alianse jau paudusi vēlmi panākt, ka ES dokumentiem jābūt tulkotiem arī krievu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē