Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Āboltiņa piedāvās koalīcijai atlikt elektrības tirgus atvēršanu

Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pirmdien koalīcijas padomes sēdē aicinās partnerus vienoties par elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšanu.

Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka pirmdien koalīcijas padomes sēdē izteiks priekšlikumu atlikt elektrības tirgus atvēršanu. Par šo jautājumu politiķe telefoniski jau runājusi ar citām amatpersonām, jo, ņemot vērā notikumus Ukrainā, nepieciešams darīt visu, lai Latvijas iekšpolitiskā situācija būtu stabila, kā arī jānovērš jebkādi provokāciju riski, skaidroja Āboltiņa.

Pēc viņas domām, tirgus atvēršana jāatliek līdz laikam, kad tiks piedāvāts skaidrs kompensāciju mehānisms, tajā iekļaujot arī mazo pensiju saņēmējus. Āboltiņai bija arī telefonsaruna ar ekonomikas ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP), kurš arī uzskatot, ka varētu tikt radīts mehānisms, lai sniegtu atbalstu arī mazo pensiju saņēmējiem. Vienotības līdere uzskata, ka tirgus atvēršanu varētu atlikt uz pusgadu.

Vienlaikus nepieciešama diskusija ar Latvenergo vadību un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvjiem, lai arī tirgus atvēršanas atlikšana neietekmētu cenu celšanos, piebilst Āboltiņa.

Politiķe atzina, ka Vienotībā bijušas vairākas diskusijas par elektrības tirgus atvēršanu, bet viedokļi ir dažādi. Tomēr Āboltiņa uzskata, ka pašlaik valdības partneri varētu vienoties par šādu risinājumu, lai nedestabilizētu iekšpolitisko situāciju Latvijā.

Ekonomikas ministrija (EM) apņēmusies līdz elektroenerģijas tirgus atvēršanai nodrošināt atbalsta mehānismu maznodrošinātajiem. "Lai arī maznodrošināto atbalsta administrēšana un sociālās politikas plānošana nav EM lauciņš, mēs apņemamies izstrādāt un ieviest atbalsta mehānismu mazāk nodrošinātajiem iedzīvotājiem, lai savlaicīgi kompensētu elektroenerģijas cenu kāpumu," portālam Diena.lv norādīja Dombrovskis.

"Tas, ka iestādes un resori cenšas izvairīties no atbildības un darba, un nevēlās pildīt savus tiešos pienākumus nav pieņemami. Un iedzīvotājiem nav jācieš šīs neizlēmības dēļ," norāda viņš. 

Spēkā esošais regulējums paredz, ka palīdzību mazāk nodrošinātajiem iedzīvotājiem sniedz pašvaldības caur sociālās palīdzības dienestiem un mājokļa pabalstu, tomēr Latvijas pašvaldību savienība (LPS) nepiekrīt šādam risinājumam, lai arī valdība ir piešķīrusi līdzekļus pabalstiem šim un vēl diviem gadiem.

Šobrīd ir sagatavots likuma Par valsts atbalstu trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksu segšanai projekts. Tas tiks prezentēts pirmdien koalīcijas sadarbības padomē, bet otrdien to plāno virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Ņemot vērā, ka elektroenerģijas sadārdzinājums mājsaimniecībām var būt pat aptuveni 40%, tika paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismu.

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdības lēmumiem, kuri pasliktina Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni, tostarp arī elektroenerģijas tirgus atvēršanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas