Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cirvja ēna apdraud kokus pilsētās

Koku ciršana pilsētās ir sāpīgs temats iedzīvotājiem, kuri pret to cīnās. Viens no pēdējā laika skaļākajiem gadījumiem bija Valmieras Jāņa Daliņa stadiona koku izciršana, kuru pilsētas dome bija akceptējusi, bet tiesa atzina par nelikumīgu. Gadiem ilgi notika cīņa pret zemes īpašnieku plānu izcirst 22 kokus Rīgā, Valdemāra ielā, kur tagad ir aizdomas par koku tīšu bojāšanu ar ķimikālijām.

Tieši šādu gadījumu dēļ satraucoša ir informācija, ko pirms kāda laika sociālajos tīklos aktualizēja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, - pēc pieņemtā Būvniecības likuma un ar to saistītajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem koku ciršana jāatļauj jau būvniecības ieceres sākumā pirms projekta izstrādāšanas.

Lūgts skaidrot, kā tas iespējams, Vircavs Dienai norādīja, ka joprojām spēkā esošie MK noteikumi par koku ciršanu ārpus meža nosaka, ka gadījumos, kad koku ciršana nepieciešama būvniecības īstenošanai un būvprojektā ir norādīti izcērtamie koki vai izcērtamo koku apjoms, būvatļauja uzskatāma arī par būvniecības dokumentācijā minēto koku ciršanas atļauju. Pēc iepriekšējā regulējuma būvatļauju varēja saņemt tikai tad, kad bija izstrādāts tehniskais projekts, turpretim pēc jaunā regulējuma būvatļauju izsniedz jau pirms projektēšanas sākuma.

Tas nozīmē, ka kokus var izcirst, pirms vēl sākts projektēt, kas šajā vietā atradīsies. "Sabiedrībai tas nav izskaidrots. Cilvēki vai nu nespēs pareizi iztulkot šīs normas, vai centīsies izskaidrot sev par labu," brīdina Vircavs, pieļaujot, ka dažs zemes īpašnieks beigās ēku nemaz neuzprojektēs, bet kokus gan nocirtīs. Jaunā kārtība rada arī riskus, ka īpašnieks var pasūtīt projektu un tikai pēc tam atklāsies, ka teritorijā ir aizsargājami koki, kurus nedrīkst cirst.

Zemkopības ministrijā (ZM), kas ir atbildīga par MK noteikumu izstrādi, nesteidzas solīt, ka kaut ko šai ziņā mainīs, jo koku ciršana būvniecības gadījumā nevar būt atrauta no būvniecības procesa, skaidro ZM Meža resursu un medību nodaļas pārstāve Lelda Pamovska. ZM ir saņēmusi Rīgas būvvaldes vēstuli un to vēl analizēs, taču pašlaik izskatās, ka lielas problēmas ZM pastāvošajā regulējumā nesaskata. "Būvatļauja nav beznosacījumu dokuments. Nevar nocirst kokus un nebūvēt, un nevar arī būt situācija, ka atļauj būvēt, bet kokus cirst neļauj. Lai saņemtu būvatļauju, būvprojektam minimālā apjomā ir jābūt, un topogrāfiskajā plānā var redzēt, vai konkrētajā zemesgabalā koki būs jācērt," skaidro Pamovska.

Vēl viena problēma, kas arī būtu jārisina, ir summa, kas jāmaksā kā sods par patvaļīgi nocirstu koku. Pilsētās nav lielas atšķirības starp maksu par legāli un nelegāli nocirstu koku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas