Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
14% vīriešu un 17% sieviešu pieņem, ka "ķermeni atsedzoša, provokatīva vai erotiska apģērba valkāšana" var attaisnot dzimumattiecības bez piekrišanas

Dati: Gandrīz puse latviešu tic, ka dzimumattiecības bez piekrišanas ir pieļaujamas

Nedaudz mazāk kā puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka noteiktos apstākļos dzimumattiecības bez partnera piekrišanas varētu būt attaisnojamas, secināms no jaunākajiem Eirobarometra apkopotajiem datiem.

Attaisnojamā vardarbība

Atbildot uz jautājumu: "Daži cilvēki uzskata, ka dzimumattiecības bez piekrišanas zināmās situācijās var būt attaisnojamas. Vai tas jūsuprāt attiecas uz šiem apstākļiem? [tālāk uzskaitīti apstākļi - red.]" Atbildes, ko sniedza aptaujātie bija šādas:

20% no aptaujātajiem vīriešiem un 20% no aptaujātajām sievietēm uzskata, ka "atrašanās alkohola vai narkotisko vielu reibumā" varbūt attaisnojums.

19% vīriešu un 22% sieviešu uzskata, ka attaisnojums varētu būt - "labprātīga došanās kādam līdzi uz uz mājām, piemēram, pēc viesībām vai randiņa". 

14% vīriešu un 17% sieviešu pieņem, ka attaisnojums varētu būt - "ķermeni atsedzoša, provokatīva vai erotiska apģērba valkāšana".

11% vīriešu un 11% sieviešu uzskata, ka "skaidra "nē" nepateikšana vai fiziska nepretošanās" var attaisnot.

Pozitīvā ziņa ir, ka vairāk kā puse - 53% vīriešu un 58% sieviešu uzskata, ka neviens no minētajiem nav uzskatāms par attaisnojumu. Tomēr, jānorāda, ka Latvijā tomēr ir lielāka tolerance pret seksuālu izmantošanu, ja ir kāds no "attaisnojošajiem" iemesliem, ja salīdzina ar vidējo Eiropas Savienības valstu viedokli. Katrā no kategorijām Latvija atpaliek par dažiem procentpunktiem. 

Apmēram 21% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka partnera piespiešanai stāties seksuālās attiecībās pret viņa gribu, nevajadzētu būt sodāmai darbībai. 

Attēlā zemāk redzams apkopojums par visām ES valstīm, atbildot uz iepriekš minēto jautājumu. Lai skatītu attēlu pilnā izmērā, lūdzu, klikšķiniet uz tā! 

Kā redzams attēlā, Latvija ir starp valstīm, kur tolerance pret seksuālu izmantošanu ir visai augsta. 

Vardarbība ģimenē

Aptauja pievēršanas ar jautājumiem, kas saistīti ar visu citu veidu vardarbību ģimenē, viens no statiskas rādītājiem, kas atbild uz jautājumu: "Vai jūs pazīstas vīriešus vai sievietes, kuri ir cietuši no jebkāda veida vardarbības ģimenē?" liecina, ka vairāk kā puse Latvijas iedzīvotāju ir dzirdējuši, ka viņu radi, draugi vai darba kolēģi ir bijuši pakļauti vardarbībai. Lielākā daļa atzīst, ka par to ir runājuši, vismaz ar iesaistītajiem, bet apmēram 10% norāda, ka vērsušies policijā. 

Kopumā 68% Latvijas iedzīvotāju pret 84% Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība ģimenē pret sievieti ir pilnīgi nepieļaujama. Savukārt tikai 55% Latvijā un 80% visā ES uzskata, ka vardarbība ģimenē pret vīrieti ir nepieļaujama un tai jābūt sodāmai. 

Vairāk kā puse iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība ģimenē pret sievieti Latvijā ir izplatīta vai ļoti izplatīta. 15% uzskata, ka vardarbība pret vīriešiem ģimenē ir izplatīt vai diezgan izplatīti. 

Kā septembrī medijus informēja Valsts policijas (VP) Prevencijas nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, trešdaļa jeb 30% no vardarbības veicējiem ģimenē ir jauni vīrieši vecumā no 25 līdz 35 gadiem. Kopumā 90%-94% vardarbībā ģimenē cietušo ir sievietes. Tomēr dati liecina, ka tās ir ne tikai sievas vai civilsievas, bet arī aptuveni 12% - varmākas mātes, ziņoa aģentūra LETA.

Rinkevics arī toreiz norādīja, ka tas ir mīts, ka bieži vardarbību ģimenē izraisa alkohola lietošana, jo tikai 33% gadījumu notiek alkohola reibumā. Līdz ar to lielākā daļa vardarbības gadījumu notikuši, varmākam esot pie pilna saprāta.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka šī gada sākumā Latvijā pamatīgu viļņošanos izraisīja Tieslietu ministrijas vilcināšanās atbalstīt pret vardarbību ģimenē vērstās Stambulas konvencijas parakstīšanu. Mediju uzmanību izpelnījās TM pasūtītais juridiskais atzinums, kura autore bija Baiba Rudevska, kas norādīja, ka Stambulas konvencijas slēptais mērķis ir ģimenes kā sabiedrības pamatšūnas noārdīšana, sākot ārdīt ģimeni no iekšpuses.

 

 

Top komentāri

Ami
A
Kàdi atpalikušie tur ir aptaujāti. Nav attaisnojuma lai kādu izvarotu!
Juhanam
J
nē, Juhan, vīrieši nav cūkas, jo kuilis nerāpjas virsū mātītei, ja viņa to negrib
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas