Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Delna: Gaismas pils infrastruktūras darbu nodošana pašreizējam ēkas būvniekam ir prettiesiska

Biedrība Sabiedrība par atklātību Delna ir beigusi vērtēt Kultūras ministrijas ieceri izbūvēt Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta (LNB) infrastruktūras sadaļu, to bez konkursa nododot pašreizējam ēkas būvniekam pilnsabiedrībai Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA). No tiesiskā viedokļa, šāda rīcība ir būtisks Publisko iepirkumu likuma un tā pamatā esošās ES direktīvas pārkāpums, portālam Diena.

lv atzina Delnas direktors Kristaps Petermanis. Publisko iepirkumu likums paredz iespēju uzticēt jau iepriekš nolīgtam būvdarbu veicējam papildus darbus bez atklāta konkursa vai citas uz godīgu konkurenci balstītas iepirkuma procedūras. Tomēr šādā gadījumā ir jākonstatē vairāki svarīgi nosacījumi, kas minēti likuma 63.pantā un tie jāinterpretē šauri. Gaismas pils infrastruktūras sadaļas sakarā nozīmīgākais nosacījums "neparedzamu apstākļu" iestāšanās. "LNB projekta infrastruktūras sadaļas gadījumā šādi "neparedzēti apstākļi' nav saskatāmi. Kā izriet gan no Eiropas Savienības, gan Iepirkumu uzraudzības biroja sniegtajiem skaidrojumiem, par "neparedzētiem apstākļiem' nav uzskatāmi tādi apstākļi, kas atkarīgi no pasūtītāja, vai ko pasūtītājs varēja paredzēt, piemēram, iepirkuma procedūru apstrīdēšana. Balstoties uz ES tiesas praksi, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) savās vadlīnijās īpaši norāda, ka par "neparedzētiem apstākļiem" nav atzīstama mainījusies pasūtītāja vajadzība, ietaupīti finanšu līdzekļi vai nepieciešamība iekļauties noteiktā termiņā. Tieši šie argumenti ir dominē KM sagatavotajā sarunu procedūras pamatojumā," rakstīts paziņojumā presei.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija par 10,77 miljoniem latu, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli, slēgs līgumu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja publicētā informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas