Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Durbes novadā mirušo vīriešu draugs: Tur nebija nekā cita kā veikalā pirktais alkohols

"Zinot Kristapu, nevaru noticēt, ka viņš jebkad mūžā būtu ko nelegālu dzēris. Viņš pat pīpēt mums, kad bijām mazāki, neļāva," saka septembra sākumā Durbes novada Lieģos, iespējams, no saindēšanās ar alkoholu mirušā jaunieša bērnības draugs. Lieģos 9. septembra vakarā tika atrastas divu jauniešu mirstīgās atliekas, un sākotnēji izskanēja, ka nāve varētu būt iestājusies pēc legāli veikalā pirkta alkohola lietošanas.

Šai versijai tic arī mirušo draugi, kuri ir sašutuši par to, ka konkrētais veikals turpina strādāt. Vai policija tajā tirgoto preci pārbaudījusi, atklāts netiek. Tomēr lietā joprojām ir stipri vairāk jautājumu nekā atbilžu, tādēļ gan policija, gan narkologi aicina, pirms izdarīt kādus pieņēmumus par jaunieša nāves cēloni, sagaidīt ekspertīžu rezultātus.

"Tur nebija nekā cita kā veikalā pirktais," uzsver kāds bojāgājušo puišu draugs. Liepājā esot tikko atvēries jauns alkohola outlet veikals, un draugu kompānija tajā iegādājusies dzeramo. Tad trīs no viņiem devušies uz Kristapa bērnības drauga dzīvokli Lieģos. Trešais puisis lietojis atsevišķi nopirktu alkoholu un jau ap pusnakti devies mājās, viņam viss bijis kārtībā, bet Kristaps ar otru draugu turpinājuši svinēt.

"Ap trijiem naktī viņi vēl sazvanījās ar draugiem un stāstīja, ka izdzēruši konjaku un vienu vīna pudeli, bet otro vīna pudeli tikai pagaršojuši, jo tā izrādījusies izcili negaršīga. Tas arī ir dīvaini, jo padomājiet, kādam tam dzērienam jābūt, lai nakts vidū jau labi iedzērušiem viņiem tas liktos tik negaršīgs, ka pat nevar izdzert?" jautā mirušo draugs.

Nākamajā dienā ap astoņiem Kristaps vēl esot zvanījis kādam draugam un teicis, ka esot ļoti slikti ap dūšu. Ātro palīdzību gan viņš pats nav saucis, to izdarījis kāds cits, bet, kad mediķi ap desmitiem vakarā ieradušies puišu dzīvoklī, viņi jau bija miruši.

Policija konstatējusi, ka vardarbīgas nāves pazīmes nav manāmas, un arī šobrīd šāda versija netiek izskatīta. Alkohola pudeles nosūtītas ekspertīzēm, un oktobra vidū gaidāmi to rezultāti, tādēļ pagaidām Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Signe Šteinberga aicina atturēties no pieņēmumu izteikšanas par puišu nāves cēloņiem. Jautāta, vai tiešām viņi bija lietojuši tikai veikalā pirktu legālu alkoholu, viņa piebilda, ka izmeklēšana noris intensīvi un "noskaidrotā informācija liek izskatīt arī citas versijas".

Jāpiebilst, ka Kurzemes policija sazinājusies arī ar Čehijas kolēģiem, jo šajā valstī nesen daudzi cilvēki saindējušies ar stipro alkoholu, kam piejaukts metanols. Ne Liepājas rajonā, ne Latvijā vispār masveida saindēšanās ar alkoholu gadījumi gan pēdējā laikā nav konstatēti. Pēdējais līdzīgais gadījums notika 2006. gada nogalē Preiļu rajonā, kad pēc nelegāla alkohola lietošanas saindējās un mira vairāki desmiti cilvēku.

Tas arī liek uzdot jautājumu, vai tiešām pie vainas varēja būt tikai alkohols, jo, ja saindēta bija viena pudele, tad labāka nevarēja būt arī visa partija neatkarīgi no tās izcelsmes, un tādā gadījumā, ļoti iespējams, nāves gadījumu būtu bijis vēl vairāk. S. Šteinberga atzina, ka "loģiski tā varētu spriest", bet aicināja tomēr sagaidīt ekspertīžu rezultātus, ar kuriem policija iepazīstināšot arī sabiedrību.

Jauniešu draugi gan nespēj noticēt, ka vaina būtu varējusi būt meklējama kaut kur citur, jo Kristaps bijis apzinīgs puisis, kurš nelegālu alkoholu nekad nelietojis, par narkotikām nemaz nerunājot.

Narkoloģe Astrīda Stirna gan pievienojās viedoklim, ka pirms kādu secinājumu izdarīšanas jāsagaida ekspertīžu rezultāti, jo faktori varēja būt dažādi - ne tikai alkohola kvalitāte, bet arī tā daudzums, tas, cik daudz alkohola lietotājs spēj panest, kā arī tas, vai alkohols nav jaukts ar citām vielām, piemēram, medikamentiem. "Protams, ja alkohols būtu bijis ļoti toksisks, piemēram, ar metilspirta piejaukumiem, tas izraisītu nāvi neatkarīgi no tā, cik cilvēks ir pieradis pie tā lietošanas, jo saindēšanās notiktu tik un tā, kā jau pierādīja Preiļu gadījums," viņa norāda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas