Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzīvnieku aizstāvji dokumentējuši skarbus skatus Rimi olu vistu fermā

"Dzīvnieku aizstāvības organizācija Lietuvā Tušti narvai publicējusi šokējošus video materiālus no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar Rimi privāto preču zīmi," portālu Diena.lv informēja Latvijas dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija Dzīvnieku brīvība.


Dokumentālie materiāli ir iegūti 2017. gada vasarā vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos. Videomateriālos ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā. Materiāli publicēti ar mērķi pievērst patērētāju un pārtikas ražotāju uzmanību apstākļiem vistu fermās, kurās olas ražo sprostu sistēmās.

"Šī nav pirmā reize, kad Latvijas patērētāji sastopas ar smagām dzīvnieku labturības problēmām, kas saistās ar dējējvistu turēšanu sprostu sistēmās. Šī tipa ražotnes nespēj nodrošināt dzīvniekiem piemērotus dzīves apstākļus, tāpēc sociāli atbildīgi uzņēmumi visā pasaulē atsakās no sprostos dētu olu izmantošanas," norāda organizācijas Dzīvnieku brīvība vadītājs Aivars Andersons. "Aicinām Latvijas uzņēmējus, kuriem rūp pircēju vērtības, sociālā atbildība un dzīvnieku labturība, izslēgt no savām piegādes ķēdēm sprostos dētas olas."

Savukārt veikalu tīkla Rimi pārstāvji norāda, ka veiks pārrunas ar olu fermu īpašniekiem. "Ja publicētie materiāli materiāli par vistu turēšanas apstākļiem ir patiesi, Rimi kā sociāli atbildīgam mazumtirgotājam tie nav pieņemami. Mēs veiksim pārrunas ar mūsu piegādātāju, kurš ražo olas vienā no ražotnēm, izpētīsim situāciju un pārbaudīsim ražošanas apstākļus. Turklāt jāņem vērā, ka piegādātājs paralēli sadarbības līgumam ar mums ir parakstījis arī Rimi iniciēto Ilgtspējas pielikumu, kas attiecas arī uz piegādātāja atbildību par dzīvnieku labturību," portālu Diena.lv informē Rimi pārstāve Inga Bite. 

Bite gan norāda, ka šobrīd ražotnes pārbauda arī Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests, piebilstot, ka "mēs nestrādājam ar piegādātājiem, kas neievēro valsts likumdošanu un mēs zinām, ka Lietuvas atbildīgās instances rūpīgi seko tam līdzi. Ja mums būs kādi signāli no Lietuvas atbildīgajām institūcijām par neatbilstībām, mēs noteikti pārskatīsim mūsu sadarbību ar piegādātāju." 

Biedrība Dzīvnieku brīvība izvietojusi petīciju vietnē http://rimi.olucena.lv, kur ikviens var parakstīt aicinājumu Rimi atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības. Biedrības pārstāvji norāda, ka šāds solis ļautu Rimi rādīt priekšzīmi ētiskas un sociāli atbildīgas uzņēmuma politikas jautājumos.

Par to kādos apstākļos turēta vista, kas dējusi olu, veikalā var pārliecināties katrs pircējs, apskatot marķējumu uz olām, - pirmais cipars uz olas apzīmē dējējvistu turēšanas metodi (1 - brīvā turēšana, 2 – dēšana kūtī, 3 – dēšana sprostos, 0 – bioloģiskā ražošana), bet burti apzīmē ražotājvalsti, piemēram, LV - Latvija, LT - Lietuva, EE - Igaunija, FI - Somija. Noslēdzošā ciparu kombinācija apzīmē dalībvalsts noteikto olu ražošanas uzņēmuma identifikācijas numuru.

ziņa papildināta ar Rimi komentāru

Top komentāri

Jā, skati tiešām provocē.
J
Kārtējo reizi. Gan leišu, gan vietējās Maksimas. Lai provokācijas izvairītos, jāsāk olas pašiem dēt, un jāpraktizē kanibālisms. Tad visas šīs vistu šausmas atkristu.
vēl
v
Līdzīgi izskatās "apetelīgie" vistiņu marinētie spārniņi vai fileja... Fotožopas uzfrišinātā burgera cūķa pildījums patiesībā ir tik pat vājprātīgi nomocīts lopiņš. Un stāsts par labāk vai sliktāk turētu lopiņu vienkārši ir smieklīgs, jo galu galā to tāpat sagaida miesnieka dūcis! PS. Šīs nelaimīgās vistiņas sabiedrībā izskatās raisa lielāku sašutumu nekā gadu veca bērneļa izkrišana pa logu...
(C)
(
Patiesība par tā saucamajiem lopiņu "draugiem". Nu jau savus mērķus neslēpj. Dzīvnieku aizstāvji: Latvijai jāatsakās no gaļas, piena un olu ražošanas, un mēs to panāksim! http://manaoga.lv/dzivnieku-aizstavji- latvijai-jaatsakas-no-galas-piena-un-ol u-razosanas-un-mes-to-panaksim/ Bet viss sākās ar cirku, nu jau apetīte aug. Viens jautājums, no kurienes šim kantorim nauda? Domāju, ka šādām iniciatīvām daudz sponsoru atradīs. Kā tur bija ar to kažokzvēru izlaišanu un mazuļu nosalšanu? Vai vainīgos atrada? Kā augstas bio aizsardzības fermās tiek iekšā visādas tur gripas un mēri? Vai no likumiem jau svītroti punkti par sabotāžu, kaitniecību? Cik Valstij izmaksās šo tā saucamo aktīvistu rīcība pret tautsaimniecību?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas