Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Izkratīs autoservisus, bet sistēmu nemainīs

Automobiļu apkopes un remonta nozare, gadiem ritot, aizgājusi tik nekontrolētā pašplūsmā, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) plānotie īpašie kontroles pasākumi, visticamāk, būs par vāju, lai ieviestu kārtību. Daži nozares pārstāvji slavē VID iniciatīvu par padziļinātām pārbaudēm, norādot, ka tas vismaz ir solis ceļā uz godīgākiem darba apstākļiem, citi kritizē, sakot, ka gaidāmās pārbaudes būs tikai mēģinājums cīnīties ar sekām, pirmdien, 28.

jūlijā, vēsta laikraksts Diena.Vēl ir atlicis tieši mēnesis, ko VID devis autoservisiem, lai tie sakārtotu savu grāmatvedību. Galvenais apstāklis, kas VID mudinājis pievērsties nozarei, ir aizdomīgās algu atšķirības. Proti, deklarētie nodokļu maksājumi neatbilst reālajiem apmēriem. Piemēram, šī gada martā vidējā mēneša darba samaksa nozarē bija 324 eiro, kas ir teju par 56% mazāka nekā vidējā alga valstī. Apmēram 80% nozares atrodas pelēkajā zonā. Tirgus ir izkropļots tiktāl, ka legālajiem uzņēmumiem ir grūti konkurēt ar tā sauktajiem kaktu kantoriem, kas nav pat reģistrēti."Ir jāsāk no otra gala," Dienai kritiku neslēpj Latvijas Auto virsbūvju remontētāju asociācijas vadītājs Gints Gailis: "Tagad VID darbības izskatās pēc cīņas ar sekām. Ja vairāk nekā 20 gadu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas šī lieta nav kārtota, drīzāk vajadzētu sākt ar to, ka valsts ievieš darbojošos uzņēmumu monitoringu caur sertificēšanu." Viņš šaubās, vai VID spēs pārbaudīt nelegālos autoservisus, jo tos neesot iespējams identificēt. Viņš uzskata, ka vispareizāk būtu sākt ar auto apdrošināšanas sfēru. Līdz par 90% virsbūvju remontdarbu servisiem nodrošina apdrošināšanas kompānijas. Problēma slēpjoties tajā, ka apdrošināšanas kompānijas saviem klientiem noteiktās summas izmaksā skaidrā naudā, taču neviens neuzrauga, kur un vai vispār par šo naudu tiek veikts remonts.VID vadītāja Ināra Pētersone atklāj, ka pārbaudēs ietverts gana plašs metožu klāsts, lai atklātu pārkāpumus, viņa pieļauj arī kriminālprocesu iespēju. "Jau ir parādījušās publikācijas, kurās tiek apšaubīts, vai mēs tādā veidā spēsim ko panākt. Bravūra droši vien ir vajadzīga, taču tie, kas tik bravūrīgi uzvedas, pēc tam vienkārši nobīstas. Viņi saka, ka nekas tāpat nemainīsies, es domāju - mainīsies gan [..]," norāda Pētersone.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 28.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas