Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ja latvieši turpinās emigrēt pēc desmit gadiem Latvijā būs vien 1,6 miljoni iedzīvotāju

Iemesls straujajam iedzīvotāju skaita kritumam Latvijā ir ne tik daudz zemā dzimstība, bet migrācija, vēsta raidījums TV3 Ziņas.

TV3 Ziņas norāda, ka Ekonomikas ministrijas rīcībā esošā informācija  liecina, ka kopš 2000. gada no Latvijas aizbraukuši 270 tūkst. cilvēku, ja tā turpināsies pēc gadiem desmit Latvijā būs palikuši tikai 1,6 miljoni iedzīvotāju, tāpēc ministrijā tapis plāns, kā tendenci lauzt.

No Latvijas joprojām ik gadu izbrauc 20 000 cilvēku jeb tikpat, cik dzīvo Cēsīs. Savukārt no peļņas ārzemēs atgriežas aptuveni 5000 cilvēku. Nav grūti sarēķināt – lai mūsu valsts iztukšošanos apturētu, vienam skaitlim būtu jākļūst divas reizes mazākam, bet otram – jādubultojas. Tomēr pat paši optimistiskākie ierēdņi atzīst – kamēr mūsu valstī algas nebūs tādas kā Rietumeiropā, uz to cerības nav lielas.

Ekonomikas ministrijā tapis Latvijas attīstības scenārijs, kurā iedzīvotāju skaits tomēr nerūk tik strauji – saskaņā ar to, 2030.gadā Latvijā būtu nevis 1,6, bet 1,8 miljoni iedzīvotāju. Kopējais iebraucēju skaits pārsniegtu izbraucējus līdz 2027. gadam.

Lai tas notiktu, būtiski jāaug darba samaksai. Tiek prognozēts, ka saglabājoties pašreizējiem ekonomikas izaugsmes tempiem, nākamgad vidējā alga pārsniegs 1000 eiro, bet vēl pēc trim vai četriem gadiem – pusotru tūkstoti.

Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības strukturpolitikas departamenta direktors Jānis Salmiņš raidījumā skaidro, ka lai kaut cik jēgpilni runātu par reemigrāciju, Latvijā ir jābūt darba vietām un pietiekami lielām algām. Kas ir primārie faktori, lai cilvēki vairs nebrauktu prom, un otrkārt būtu motivēti atgriezties.

Latvijas Universitātes pētījumā, puse ārzemēs dzīvojošo latviešu norādīja, ka būtu gatavi atgriezties, ja varētu saņemt 1000 eiro uz rokas. Algai sasniedzot pusotru tūkstoti, mājup postos jau 75% emigrantu.

Šobrīd Latvijā ik gadu atgriežas aptuveni 5000 reemigrantu. Lai viņu skaits augtu, ir arī ārkārtīgi svarīgi uzturēt kontaktus ar diasporu – tā uzsver Latvijas Universitātes Migrācijas un diasporas centra direktore, pētniece Inta Mieriņa. Jo ārzemēs dzīvojošie latviešu bērni ātri asimilējas – aizmirst dzimto valodu un zaudē emocionālo saikni ar Latviju. Ja tam ļauj notikt, atgriešanās iespēja kļūst niecīga.

Top komentāri

viedoklis
v
Var jau protams pumpet Eiropas fondu naudu ta saucamajas arvalstu bezdarbnieku grupas. Kas tas grupas ir? Tie ir puskoka leceji, kas ir sadibinajusi organizacijas, kas neparstav arzemju latviesu intereses, bet sezh uz Latvijas diasporai veltitas naudas ko pumpe caur Latvijas arlietu ministriju un strukturfondiem. Tas organizacijas sastav no cilvekiem, aks nevar normalu nodarbosanos atrast dzive, ka tikai izlikties ka parstav kaut ko. Un tagad notpietni pa istam - es nezinu kas ir tie kas gatavi braukt ja butu 1000 EUR, bet ta tomer ir smiekligi maza samaksa. Principa jau sobrid Latvija var tadu sanemt. Problema ir ieksh kaut ka cita - tik ilgi kamer Latvijas pilsonji Latvija jutiesies ka apjati ezhi delj politikjiem, tik ilgi kamer Riga vares dabut pa purnu par to ka ne ta paskatijies, tik ilgi kamer slimnicas bus ka Kongo ar kretiniem sanitariem un urinu gaitenojos, varetu ta turpinat part tiesam, policiju, VUGD, bernudarziem.... isak sakot pashi sapratat. Uz algu visvieglak novelt
kad reptīlim aste ziedēs?
k
Ja interesē dzimstības pieaugums, iesakiet prezidentam p!st savu padomnieci bez izsargāšanās, vai nomainīt caurumu. Par demogrāfiju Latvijā gan nevajag satraukties - valsti jau vada pamatīgi p!sēji... Es, piemēram, atbrauktu, ja Latvijā izsludinātu medību sezonu uz deputātiem - tiklīdz izbrauc 10 000, tā kvota uz viena deputāta asti vai kas tur viņiem. Izbrauc 50 000, ekstra kvota par valsts uzņēmumu pārraudzītāju. Atšautu liekos, tad jau arī atkristu iemesli lai izbrauktu...
no Popes
n
Tak viņi jau tagad ir mazāk par 1.6 mlj., daudzi jau vienkārši neizregistrejas ārā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas