Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Jaunie šofera dēli Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrībās zeļ un plaukst

Jana Jaskeviča ir jauniete, kas ieguvusi audiologopēda kvalifikāciju Rīgas Stradiņa universitātē. No ierakstiem sociālajos tīklos redzams, ka daudz laika viņa velta Nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-_TB/LNNK (NA) aktivitātēm, dzied politiskā spēka korī Degsme. Augustā šiem ierakstiem pievienojās prieks par darbu valsts akciju sabiedrībā Latvijas gaisa satiksme (LGS), kur Jaskeviča pieņemta darbā par "novērotāju" Meteoroloģijas nodaļā. Amatā, kuram viņa profesionāli nekvalificējas, piektdien raksta laikraksts Diena

"Mani par to laikus neinformēja," Dienai saka LGS valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš, kurš tobrīd atradies komandējumā. Jaskeviča esot pieskaitāma "elementāram tehniskajam personālam, kas mehāniski ievada datorā datus", amatā viņa būšot uz laiku, kamēr bērna kopšanas atvaļinājumā atrodas līdzšinējā darbiniece. Pati Jaskeviča, sazvanīta darbā, pasaka tikai, ka darbu ieguvusi pēc tam, kad nosūtījusi CV. Saruna divreiz pārtrūkst, jo jauniete nomet klausuli. LGS Iepirkumu nodaļas vadītājs Ēriks Ezeriņš ir vēl viens NA biedrs, kas šajā Satiksmes ministrijas (SM) kapitālsabiedrībā nonācis laikā, kad tās valdē darbojās NA politiķe Baiba Broka, un uzņēmumā neoficiāli runā, ka Jaskeviča par darbu var pateikties tam, ka ir Ezeriņa draudzene. Viņš Dienai atbild: "Privātu dzīvi es nekomentēšu."

Jaskevičas mēnešalga pēc nodokļu nomaksas ir ap 650 eiro, kas uz LGS algu fona ir pieticīgi. Tomēr jāņem vērā, ka Meteoroloģijas dienestā darbs notiek maiņās, nav jāstrādā pilna nedēļa, savukārt par darbu naktsstundās tiek maksāts dubultā, tādēļ reālais atalgojums ir lielāks. Latvijas Televīzijas Laika ziņu diktors Toms Bricis varot nosaukt vismaz piecus savus vienaudžus meteorologus ar augstāko izglītību ģeogrāfijā vai fizikā un matemātikā, kuri spiesti strādāt apkalpojošajā sfērā vai veikalos par pārdevējiem, jo profesijā nevar atrast adekvāti apmaksātu darbu. "Par 1000 eiro viņi jau šodien aizietu strādāt tādā darbā," saka Bricis.

Šis vairs nav astoņkājis, bet amēba, kas strauji vairojas un pastāvīgi maina formu, līdz iekļūst saimnieka organismā, - tā, pārņemot terminoloģiju no vienšūņu dzīves aprakstiem, var teikt par "šofera dēlu" infekcijas izplatību SM un tās kontrolētajās turīgajās kapitālsabiedrībās pēdējo pāris valdību laikā. Kopš politisko atbildību pār SM dalījusi Vienotība un Klāva Olšteina vadītā sešu Saeimas deputātu grupa jeb tā dēvētie "olšteinieši", politiska tirgošanās ar amatiem, pērkot ietekmi un lojalitāti vai cenšoties ietekmēt kapitālsabiedrību saimnieciskos lēmumus, tikai kāpusi kalnā. "Nav neviena šofera dēla," uz Dienas jautājumu par kadru politiku paziņo satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība). Tas tiešām atbilst patiesībai - starp deputātu māsām, valžu locekļu partijas biedriem un viņu draudzenēm vai vienkārši lojāliem kadriem Diena SM kapitālsabiedrībās neatrada nevienu šofera dēlu.

Daļa, kā pirms gada SM valsts sekretāra amatā ieceltais jurists Kaspars Ozoliņš, LGS Iepirkumu nodaļas vadītājs Ezeriņš vai labi apmaksātu konsultāciju līgumu ar VAS Pasažieru vilciens (PV) uz gadu noslēgusī Annija Freimane, ir ieguvuši pieklājīgu izglītību un pieredzi. Tādēļ viņu iekārtošana amatā ir drīzāk ierindojama pie centieniem "nopirkt" lojalitāti un ietekmi.

Tas, kas viņus vieno, ir atrašanas īstajā laikā un vietā, proti, politiski vai kā citādi tobrīd ietekmīgām personām pietuvināto lokā. Ozoliņš izrādījās skolasbiedrs Saeimas deputātei Elīnai Siliņai no Olšteina grupas un biznesa partneris citam šīs pašas deputātu grupas pārstāvja Jāņa Upenieka pusbrālim Gatim Upeniekam. "Viņš ir mans skolasbiedrs, bērnības draugs, kuram es uzticos," formulu Ozoliņa karjeras lēcienam no domes jurista līdz VAS Latvijas dzelzceļš viceprezidentam, Ventspils brīvostas valdes loceklim un SM valsts sekretāram, vaļsirdības mirklī atklāja Siliņa.

Plašāk lasiet rakstā Jaunie "šofera dēli" zeļ un plaukst piektdienas, 29.augusta, laikraksta Diena 6.-7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas