Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

KNAB aicina sākt kriminālvajāšanu pret bijušajiem tiesnešiem Strazdu un Buividi

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai saistībā ar fiktīvu darbinieku nodarbināšanu saukt pie kriminālatbildības no tiesneša amata atcelto Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Ziedoni Strazdu un atstādināto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Skaidrīti Buividi.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka, iespējams, abas tiesu varas amatpersonas 17 gadu laikā valstij nodarījušas ap 235 000 latu lielus zaudējumus.Pamatojoties uz iegūto pierādījumu kopumu, KNAB izmeklētājs uzskata, ka Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, kopš 1995.gada fiktīvi nodarbināja vairākas personas, kuras faktiski tiesā nestrādāja, piemēram, tiesas priekšsēdētāja palīgu, tiesneša palīgu, tiesas administratoru, tiesas arhivāru, tiesas sēžu sekretāru un apkopēju. Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs, iespējams, izmantoja šīm personām izmaksātos finanšu līdzekļus personīgām vajadzībām, tādējādi ilgstošā laika posmā izkrāpjot finanšu līdzekļus lielā apmērā.Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka Rīgas apgabaltiesas tiesnese atbalstīja tiesas priekšsēdētāja 1995.gadā izdarīto un līdz pat 2012.gada vasarai turpināto noziedzīgo nodarījumu, viņa uzrunāja un vienojās ar personu par fiktīvu nodarbināšanu tiesā. 2012.gada augustā apgabaltiesas tiesnese, uzzinot, ka izdarītais noziegums varētu tikt atklāts, veica aktīvas darbības, lai tā nenotiktu, uzskata KNAB. Tiesnese esot devusi norādījumus fiktīvi nodarbinātai personai, proti, kā tai jārīkojas, kur un kad jāparaksta dokumenti, kas saistīti ar fiktīvajām darba tiesiskajām attiecībām un topārtraukšanu. Šo darbību rezultātā priekšpilsētas tiesnesis varētu būt nodarījis valstij kaitējumu 165 000 latu apmērā, savukārt apgabaltiesas tiesnese - 70 000 latu apmērā, lēš KNAB. KNAB rosinājis priekšpilsētas tiesas tiesnesi saukt pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu lielā apmērā,bet apgabaltiesas tiesnesi par veikto darbību atbalstīšanu.Jau vēstīts, ka Saeima 7.februārī Strazdu atcēla no Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata, savukārt Buivide no 1.septembra ir atstādināta no tiesneses amata pienākumu pildīšanas Rīgas apgabaltiesā un viņai ir noteikta minimālā mēnešalga.Pērn 7.augustā KNAB Strazdu aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Buivide. Abiem tiesnešiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.Pret Strazdu tieslietu ministrs disciplinārlietu ierosināja pagājušā gada 21.augustā, bet pret Buividi tā netika rosināta. Savukārt Tiesnešu disciplinārkolēģija pagājušā gada 26.oktobrī nolēma rosināt Saeimai atcelt Strazdu no amata.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas