Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LAMB: Radīts haoss saistībā ar autovadītāju medicīnas izziņām

Veids, kā autobraucējiem tiek skaidrots jautājums par medicīnisko izziņu nepieciešamību, diemžēl neliecina ne par labas pārvaldības praksi Eiropas Savienības dalībvalstī, ne par sabiedrisko attiecību pamatu izpratni, uzsvēra Latvijas Automoto biedrības (LAMB) prezidents Juris Zvirbulis.

Pašlaik daudzās medicīnas iestādēs esot garas rindas un problēmas tiek radītas medicīnas darbiniekiem, kuriem jāizmeklē ievērojams autovadītāju skaits.

Sākotnēji skaidrots, ka medicīniskās izziņas jāvadā līdzi kopā ar tiesībām, tad saņemts izskaidrojums, ka medicīniskā izziņa vajadzīga, bet līdzi jāvadā nav, kam sekojis trešais skaidrojums, ka pārliecināties par to esamību ceļu policists varēs tikai tad, ja medicīniskā izziņa ievadīta reģistrā, ko gan uzsākts veikt tikai 2009. gadā, norāda LAMB. "Bet kā tad pirms tam, zinot, ka daudziem šī izziņa tiek izdota uz 10 gadiem? Ja ceļu policists būs izcili principiāls un vēlēsies pārbaudīt medicīniskās pārbaudes faktu, kā viņš to izdarīs, ja autovadītājam izziņa nebūs paņemta līdzi?" jautā Zvirbulis.

Viņš gan atzīst, ka automašīnu var vadīt tikai cilvēks, kura veselība atļauj to veikt, tomēr "satiksmes noteikumu un prasību ievērošanas kopējais mērķis ir sekmēt drošu un ilgtspējīgu satiksmi, nevis aktuālus jautājumus risināt kampaņveidīgi".

Ja jau CSDD tehniskās apskates laikā tiekot piešķirta atļauja piedalīties satiksmē, kādēļ nevarētu tās laikā pārliecināties par medicīniskās izziņas esamību autovadītājam, kurš atvedis spēkratu uz apskati, jautā Zvirbulis.

"Tas organizēti, nevis haotiski un kampaņveidīgi, kā līdz šim, sakārtotu medicīniskās apskates jautājumu vairāk nekā 600 000 vadītāju gadā, kuru transporta līdzekļi iziet tehnisko apskati," secina eksperts.

Kā ziņots, atsaucoties uz informāciju, ka visiem autovadītājiem jābūt obligāti līdzi medicīniskajai izziņai, CSDD paskaidroja, ka autovadītājam ir jābūt derīgai medicīniskajai izziņai, bet to nav nepieciešams vest līdzi.

Valsts policijas pārstāvji medicīniskās izziņas esamību pārbauda Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā. No 2009.gada 1.janvāra ārstniecības personas informāciju par to, vai vadītājam nav medicīnisku pretindikāciju vadīt transportlīdzekli, ir jāvada reģistrā. Ja izziņa ir izsniegta pirms 2009.gada vai arī informācija reģistrā nav ievadīta, lai autovadītājiem nerastos problēmas, CSDD ieteica - par informācijas esamību reģistrā pārliecināties, izmantojot CSDD e-pakalpojumus; ierasties CSDD ar medicīnisko izziņu, un darbinieki informāciju ievadīs reģistrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas