Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

LIZDA: Samazinoties skolēnu skaitam, samazināsies arī skolotāju skaits

Pēdējos divos mācību gados skolēnu skaits ir samazinājies par vairāk nekā 10 000 katru mācību gadu, loģiski būtu, ka samazinātos arī skolotāju skaits, bet tas pagaidām nav noticis, sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

Viņa uzsvēra, ka pašlaik gan trūkst informācijas par šo ieceri, uz kā rēķina skolotāju skaits samazināsies. Viena no iespējām, ko atbalsta arī LIZDA, esot iespēja vienam skolotājam mācīt vairākus mācību priekšmetus, ja vien šis skolotājs ir ieguvis atbilstošu izglītību. "Nav normāla situācija, ja pamatskolas fizikas skolotājam vienā skolā ir četras stundas nedēļā un viņš ir spiests strādāt vairākās skolās, lai nopelnītu algu. Tas, manuprāt, neveicina izglītības kvalitāti, ja skolotājs tikai uz pāris stundām ierodas skolā," sacīja Mikiško.

Viņa stāstīja, ka patlaban Izglītības un zinātnes ministrija izstrādā grozījumus Ministru kabineta noteikumos par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai, kas skolotājiem pavērtu iespējas vienā skolā pasniegt vairākus mācību priekšmetus. Taču pašlaik neesot aprēķinu, par cik skolotājiem varētu samazināties skolotāju kopējais skaits, ja tiek pieņemti grozījumi šajos Ministru kabineta noteikumos.

LIZDA priekšsēdētāja uzsvēra, ka LIZDA iestāsies par likumīgu un tiesisku rīcību.

Kā ziņots,  trešdien ministrs tiekoties ar novadu Izglītības pārvalžu vadītājiem, runājot par izglītības sistēmas optimizāciju, sacīja, ka turpmākajos gados skolotāju skaits būs jāsamazina vismaz par 6000 cilvēkiem, jo 28 000 skolotāju valstī uzturēt nevarēs, ņemot vērā demogrāfisko situāciju valstī.

Dienas laikā ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs izplatīja paziņojumu, ka Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) nav apspriests nodoms jebkādā veidā rosināt skolotāju skaita samazināšanu, un tā neplāno to darīt arī nākotnē.

"IZM piedāvā piešķirt skolām lielāku rīcības brīvību un iespēju rīkoties ar savām finansēm. To pieņemot, viens no scenārijiem, kā skolas varēs būtiski palielināt skolotāju atalgojumu, ir skolotāju skaita samazināšana. Pieņēmuma līmenī var uzskatīt, ka optimizācijas process notiks dabiski, ja tiks mazināts birokrātiskais slogs, un arī skolēnu skaits samazināsies," sacīja Ķīlis.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pēc IZM informācijas, pagājušajā mācību gadā skolēnu skaits samazinājās par 10 688 skolēniem, bet šajā mācību gadā - par 10 500 skolēniem.

Pēc Centrālās Statistikas pārvaldes datiem, vispārizglītojošajās skolās 2009./2010.mācību gadā mācījās 239 845 skolēni un strādāja 28 162 pedagoģiskie darbinieki, savukārt 2010./2011.mācību gadā mācījās 229 039 skolēni un strādāja 28 801 pedagogi. 2011./2012.mācību gada statistika par skolēnu un pedagogu skaitu IZM mājaslapā vēl nav pieejama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas