Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LPS gatava parakstīt valdības un pašvaldību 2021.gada vienošanās un domstarpību protokolu

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) parakstīs Ministru kabineta un pašvaldību 2021.gada vienošanās un domstarpību protokolu, piektdien valdības ārkārtas sēdē informēja LPS vadītājs Gints Kaminskis.

LETA jau vēstīja, ka trešdien LPS un valdības pārstāvji nepanāca vienošanos par virkni pašvaldībām būtisku nākamā gada budžeta jautājumu, tādējādi atliekot pušu vienošanās protokola parakstīšanu.

Savukārt piektdien Kaminskis informēja valdības pārstāvjus, ka notikusi LPS valdes ārkārtas sēde, kuras laikā savienības biedri devuši Kaminskim pilnvarojumu parakstīt Ministru kabineta un LPS 2021.gada vienošanās un domstarpību protokolu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka valdības un LPS sadarbība ir laba pat tad, ja pusēm neizdodas vienoties pilnīgi visos jautājumos.

LETA jau vēstīja, ka piektdien valdības ārkārtas sēdē tika atbalstīts precizētais Ministru kabineta un LPS 2021.gada vienošanās un domstarpību protokols, kas paredz, ka nākamgad pašvaldību līdzfinansējums bērnudārzu būvniecībai būs 10% apmērā no projekta kopējā finansējuma. 

Iepriekš valdībā atbalstītajā protokolā bija noteikts, ka projektu īstenošanai pašvaldībām būtu jāgarantē līdzfinansējums līdz 15% no projekta izmaksām.

Valdības sēdes laikā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka nepieciešamā līdzfinansējuma proporcijas samazināšana atbrīvos pašvaldību budžeta līdzekļus, ko novirzīt vietvaru pamatfunkciju veikšanai. 

Tāpat no jaunās protokola redakcijas izriet, ka, aizņemoties līdzekļus izglītības iestāžu investīciju projektiem, lai nodrošinātu ilgtspējīgas izglītības funkcijas izpildi, pašvaldības budžeta līdzfinansējums nedrīkstēs būt mazāks par 10% no projekta kopējām izmaksām.

Tāpat pašvaldības varēs aizņemties investīciju projektiem ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai, tostarp transporta infrastruktūras projektiem saistībā ar Covid-19 izplatību ar pašvaldības budžeta līdzfinansējumu ne mazāk kā 15%.

Protokolā paredzēts, ka vidējā termiņā, proti, no 2021. līdz 2023.gadam, dažādu projektu īstenošanai pašvaldības varēs aizņemties 268 miljonus eiro, kas ir par 150 miljoniem eiro vairāk, nekā tika plānots iepriekš.

No protokola izriet, ka puses vienojušās mainīt iekāsētā IIN sadalījumu starp pašvaldību budžetiem un valsts budžetu. Turpmāk valsts budžetā no IIN ieņēmumiem tiks ieskaitīti 25% līdzšinējo 20% vietā, bet pašvaldību budžetos - 75% līdzšinējo 80% vietā. Proporcijas izmaiņu dēļ pašvaldību budžeti neiekasēs 90,9 miljonus eiro, bet tie nonāks valsts budžetā.

Lai nodrošinātu pašvaldību funkciju veikšanai sabalansētu naudas pūsmu, pašvaldībām reizi nedēļā pārskaitīs daļu no mēnesim prognozētajiem IIN ieņēmumiem.

Protokolā arī atrunāts, ka tiks īstenots valstiski nozīmīga investīciju projekts Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcija.

No valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokola izriet, ka mērķdotācija pašvaldībām 2021.gadā būs 405,08 miljoni eiro, dotācija pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam būs 199,34 miljoni eiro. Pašvaldību nodokļu, nenodokļu ieņēmumi un ieņēmumi no maksas pakalpojumiem 2021.gadā plānoti 392,22 miljonu eiro apmērā.

Protokolā valdība un LPS arī vienojušās, ka 2021.gadā tiks saglabāts esošais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķina modelis. Tāpat puses vienojušās, ka par dotācijas apmēru par personu, kura ievietota sociālās aprūpes centrā līdz 1998.gada 1.janvārim, to nosakot 530 eiro mēnesī.

Protokolā arī ietverta vienošanās, ka pašvaldības tām piešķirto mērķdotāciju pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām būs tiesīgas izmantot atlaišanas pabalstu izmaksai pedagogiem, kas zaudēs darbu izglītības iestāžu likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā, ja reorganizācija vai likvidācija ir pabeigta ne vēlāk kā līdz 2021.gada 31.augustam.

Valdība un pašvaldības vienojušās, ka valsts budžeta līdzfinansējums dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta nodrošināšanai denacionalizēto namu īrniekiem 2021.gadā būs 2,78 miljoni eiro.

No protokola arī izriet, ka no 2021.gada 1.janvāra pašvaldībām būs tiesības noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni līdz 436 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 eiro katrai nākamajai personai.

Mērķdotācija pašvaldību autoceļiem un ielām 2021.gadā būs 53,8 miljoni eiro, bet valsts budžeta finansējumu valsts vietējiem autoceļiem būs vismaz 17 miljonu eiro apmērā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas