Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

LTV: Divus gadus pēc traģēdijas Maxima veikalos vairs nepastāv jēdziens "viltus trauksme"

Uzņēmuma Maxima Latvija vadība pēc traģēdijas joprojām savu vainu neatzīst, taču uzsver, ka jūt morālu atbildību par notikušo. Rūgtās mācības viesušas virkni izmaiņu uzņēmumā, piemēram, nevienā veikalā vairs nepastāvot jēdziens "viltus trauksme", piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Panorāma.
Kopš Zolitūdes traģēdijas Maxima tīkls drīzumā būs pieaudzis par sešiem veikaliem. Būtiskākā atšķirība celtniecības stadijā - Maxima par saviem līdzekļiem algo vēl vienu savu būvinženieri, kura uzdevums ir dubultpārbaudes visiem aprēķiniem objektā.

Viens no uzņēmumu pārvaldošā Lietuvas holdinga akcionāriem Igns Staškevičs intervijā Panorāmai atzinis - "es jūtu savu saistību ar šo traģēdiju. Man ir tāda sajūta, ka laikam šurp braukšu vēl daudzus gadus. Man tas ir ļoti rūgti un traģiski gluži personiski, ne tikai uzņēmumam. Dzīvoju ar sajūtu, cik tas, kas notika, ir netaisnīgi pret visiem cietušajiem, pret mūsu uzņēmumu, pret Rīgu, pret Latviju. Un vispār – tam nebija jānotiek."

Šobrīd saistībā ar tiesu Maxima ir uzlikts arests vairāk nekā 40 īpašumiem – to tirgus vērtība ap 80 miljoniem. Tā ir lielākā summa no 155 miljoniem krimināllietā pieteiktās kaitējuma kopsummas. Visi veikali gan turpina strādāt.

Pēc traģēdijas uz visiem veikaliem ir nevis viens bet trīs darba aizsardzības speciālisti. Ikviens darbinieks detalizēti tiekot instruēts par rīcību, kad atskan trauksme - kā direktoram pareizi nodot atbildību aizvietotājam, kā lietot avārijas izejas un ka tās nedrīkst būt bloķētas.

Turklāt jēdziens "viltus trauksme" vairs nepastāv. Pat piedegušas krāsns vai nejauši nospiestas trauksmes pogas dēļ nekavējoties visi tiek evakuēti no veikala un šomēnes dažādos veikalos tā noticis vairakkārt. Drošības instrukcija paredz: "Atskanot trauksmes signālam, kasierim pirmkārt jāpārtrauc darbs nekavējoties, otrkārt, jāpieceļas no savas darba vietas un jāmudina klientus pamest savus pirkumus veikalā.  Un treškārt kopā ar klientiem atstāt veikala telpas pa tuvāko un drošāko izeju. Vienlaikus esiet vērīgi un nepieļaujiet, ka kāds no klientiem radušos apjukumu neizmanto ļaunprātīgi, piesavinoties preces."

Pēc kritikas par pārlieku garām darba stundām un necilvēcisku attieksmi pret strādniekiem, tagad esot mazāk darba stundu un par 7% palielinātas algas. Iegādāti mazāk sviedrējoši formastērpi un ērtāki krēsli kasieriem. Pamazām uzlabojoties darba attiecību kultūra, vēstīja LTV.

Pēc savas iniciatīvas Maxima ir samaksājusi vairāk nekā divus miljonus kompensācijās cietušajiem. Taču juridiski savu vainu neatzīst. "Vainu tajos pantos, kas ir inkriminēti mums – nē, mēs vainu neatzīstam. Un, protams, mēs mēģināsim tiesiskā ceļā savas intereses tiesā aizstāvēt," saka Maxima Latvija valdes loceklis Andris Vilcmeiers.

Maxima uzskata, ka viņi vienlaikus ir arī cietušie un arī par to būs jālemj tiesai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas