Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mudina nesteigties ar jauno tabakas tirdzniecības ierobežojumu ieviešanu Latvijā

Divos gados Latvijai savā likumdošanā būs jāiestrādā Eiropas Parlamenta (EP) pieņemtās izmaiņas Tabakas direktīvā. Tās paredz no 2020. gada gan aizliegumu tirgot cigaretes ar dažādām "garšām" un cigarešu mazās paciņas, gan to, ka ilustrētiem brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu būs jāsedz 65% cigarešu iepakojuma. Lai gan obligāti šīs prasības jāievēro no 2020. gada, Latvija var sākt to darīt agrāk. Nozares pārstāvji gan mudina nesteigties, piektdien raksta laikraksts Diena.

Lai gan Veselības ministrija (VM) patlaban izvairās runāt par konkrētiem termiņiem, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm direktīvas prasības būs jāiestrādā valsts likumos divu gadu laikā. Tas nozīmē, ka pavisam drīz, iespējams, gaidāmas skarbas diskusijas.

"Latvijā dažkārt ir novērojama "slimība", ka mēs mēģinām Eiropas Savienības direktīvas ieviest agrāk, nekā prasa Eiropa, un ieviest daudz bargāk, nekā tā prasa. Tā ir vispārīga tendence, kas nav vēlama," Dienai uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Lai gan ir saprotams jauno direktīvu mērķis mazināt cilvēku saslimstību ar dažādām slimībām, ko izraisa smēķēšana, tomēr, viņaprāt, jāievēro Eiropas noteiktie termiņi. Endziņš arī atzīmēja, ka legālajai tabakas industrijai agrāka prasību ieviešana nav vēlama, tāpēc tā noteikti aktīvi paudīs savu viedokli.

Kā vienu no sekām jaunajam regulējumam LTRK un Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) min kontrabandas cigarešu īpatsvara palielināšanos tirgū. Pēc Endziņa domām, tieši aizliegums tirgot cigaretes ar dažādām garšām būs pamudinājums nelegālajām cigarešu ražotnēm uzsākt pastiprinātu to ražošanu un izplatīšanu. 

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā ES tabakas ierobežojumiem pretestība piektdienas, 28.februāra, laikraksta Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas