Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nākamnedēļ valdība lems, vai gaidāmajā mācību gadā pamatizglītību ģimenē varēs iegūt arī 9.klašu skolēni

Ministru kabinets šodien uz nākamo nedēļu atlika lemšanu par Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumu noteikt, ka gaidāmajā mācību gadā pamatizglītību ģimenē varētu iegūt arī 9.klašu skolēni, kuri neapmeklēs skolas, jo būs atteikušies no iknedēļas testiem un nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu pēc potēšanās vai slimības pārslimošanas.

Izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) sacīja, ka noteikumu projekts tiek izņemts no Ministru kabineta dienaskārtības, jo pret to ir parādījušies "neparedzēti iebildumi".

Sākotnēji bija noteikts, ka mājmācībā izglītību var turpināt bērni līdz 8.klasei, bet Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, lai mājmācība tiktu padarīta iespējama arī 9.klašu audzēkņiem.

Ņemot vērā, ka arī 9.klasē tiek turpināta obligātās pamatizglītības ieguve, IZM norādīja, ka arī attiecībā uz 9.klases izglītojamiem Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos ir nepieciešams pieļaut izglītības ieguvi ģimenē. IZM skaidroja, ka ārpus Covid-19 pandēmijas apstākļiem izglītību ģimenē ir tiesīgi apgūt 1. līdz 6.klašu izglītojamie.

IZM atzīmēja, ka izglītību ģimenē attiecībā uz speciālās izglītības programmu apguvi ir iespējams īstenot tikai tiem izglītojamiem, kuri speciālās izglītības programmu apgūst iekļaujoši, vispārējās izglītības iestādes vispārējās izglītības klasē. Ministrija norādīja, ka ir nepieciešams paredzēt, ka arī visu speciālās pamatizglītības programmu izglītojamie ir tiesīgi izglītību iegūt ģimenē Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, vienlīdzīgi tam, kā tas ir noteikts arī vispārizglītojošo pamatizglītības programmu izglītojamiem.

Ministrija gan atgādina, ka izglītība ģimenē nav attālinātās mācības, bet tā ir atsevišķa izglītības ieguves forma, kas pastāvējusi arī pirms Covid-19 apstākļiem, un šādos gadījumos par izglītības ieguvi atbildīgi ir izglītojamā vecāki. Šādā gadījumā atbalsts, kas izglītojamam ir nepieciešams izglītības procesā, tiek sniegts ģimenē.

Ņemot vērā to, ka nav paredzams, kāds izglītojamo skaits 2021./2022.mācību gadā izglītību iegūs ģimenē, nav iespējams veikt aprēķinus par noteikumu projekta ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem, vēsta IZM.

LETA jau ziņoja, ka jaunajā 2021./2022.mācību gadā no 1.septembra klātienes mācībās drīkstēs piedalīties tikai tie skolēni un izglītības darbinieki, kuri digitālā vai papīra formātā varēs uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Gadījumos, ja skolēnam netiks veikta Covid-19 testēšana, attiecīgais izglītojamais nevarēs nedz sākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē izglītības iestādē. Tādā gadījumā pamatizglītības ieguve būs vecāku atbildība un tā iegūstama ģimenē.

Pirmā testēšana pret Covid-19 nevakcinētiem skolēniem mācību gada sākšanai bija paredzēta no 23.augusta līdz 30.augustam, ierodoties izglītības iestādē. Pirmā testēšana ir attiecināma tikai uz 1.septembri. Arī turpmāk, lai piedalītos izglītības procesā klātienē, izglītojamiem tiks veikta iknedēļas rutīnas testēšana, atbilstoši Slimības un profilakses kontroles centra (SPKC) algoritmam.

Testēšanu neveic personām, kurām ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Pamata un vidējās izglītības pakāpes izglītojamiem un pedagogiem testēšana tiek veikta par valsts budžeta līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas